19 травня 2024, неділя

Депутати Кіровоградської облради просять перевірити місцеве Управління юстиції на прозорість

Відповідно до статті 19 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, пункту 9 частини 1 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, пунктів 3.4.1 Регламенту Кіровоградської обласної ради під час засідання дванадцятої сесії обласної ради Олександр Чорноіваненко поставив на голосування депутатський запит Валерія Кальченка до Міністра юстиції України щодозабезпечення законності та прозорості в діяльності Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області.
Про це інформує Златопіль із посиланням на офіційний портал Кіровоградської обласної ради.
Депутати підтримали колегу інаправили депутатський запит для розгляду Міністру юстиції України для відповідного реагування з наступним наданням відповіді депутату та обласній раді.
ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ
Міністру юстиції України
Петренку П.Д.
Шановний Павле Дмитровичу!
Відповідно до ст. 11 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат має право порушувати перед органами і організаціями, передбаченими пунктом 1 частини першої цієї статті, та їх посадовими особами, а також керівниками правоохоронних та контролюючих органів питання, що зачіпають інтереси виборців, та вимагати їх вирішення.
Останнім часом у Кіровоградській області відбулися гучні рейдерські захоплення різноманітних підприємств. Особливу увагу рейдерів викликають аграрні підприємства, які виробляють ліквідну сільськогосподарську продукцію.
Протягом 2016-2017 рр. прокотилася хвиля подібних захоплень у Вільшанському, Бобринецькому, Долинському, Кіровоградському та інших районах Кіровоградської області.
Здавалося б, органи юстиції мали би стояти першими на захисті прав тих громадян, чия праця примножує національне багатство України та формує публічні бюджети України.
Проте, констатуємо, що навпаки, нерідко, навіть завдячуючи діяльності або бездіяльності органів юстиції, рейдерські атаки є «успішними» та наносять непоправні збитки власникам і громадам.
За лаштунками вказаних протиправних дій органи юстиції області повинні б були сприяти відновленню справедливості та законності у подібних ситуаціях, коли організовані злочинні структури влилися в органи нотаріату, суддівські структури, виконавчі служби.
Проте, відзначаємо, що позитивні результати в діяльності Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області від недопущення та боротьби із незаконним захопленням (поглинанням) підприємств відсутні.
Через реформування судової гілки влади малодієвим постає й судовий захист прав постраждалих підприємців та громадян від організованих рейдерських угрупувань.
Вказана ситуація вельми непокоїть, адже безкарність породжує «бєспрєдєл».
Останнім подібним фактом, що стався у Кіровоградській області було рейдерське захоплення ТОВ «НИВА – 2010». Загальновідомою є інформація, що захоплення відбулося через нотаріально підроблені документи, які потім у суді стали підставою для стягнення «боргу» (20 млн. грн. позики та 7,5 млн. грн.), яке «успішно» виконується виконавчою службою Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області. 27 квітня 2017 року державним реєстратором Маловисківського району Кіровоградської області внесено зміни у дані про засновників ТОВ «НИВА – 2010». Вказаною дією фактично завершилися дії по захопленню чергового підприємства в області.
За вказаних обставин депутатський корпус Кіровоградської обласної ради не може перебувати осторонь від подібних фактів та вважає за необхідне звернутися із Депутатським запитом до Вас.
Керуючись ст.ст. 11, 21, 22 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», п. 12 Положення «Про Міністерство юстиції України» вимагаємо:
провести перевірку фактів незаконного захоплення ТОВ «НИВА – 2010»;
провести комплексну перевірку діяльності Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області щодо забезпечення законності в області в частині боротьбі та запобіганню незаконному поглинанню та захопленню сільськогосподарських підприємств;
прозвітувати про результати контролю виконання Конституції та законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України Головним територіальним управлінням юстиції у Кіровоградській області в частині боротьби із незаконним захопленням та поглинанням сільськогосподарських підприємств Кіровоградській області.
З повагою
Депутат обласної ради В. Кальченко
Фото – Кіровоградська облрада
 

Депутати Кіровоградської облради просять перевірити місцеве Управління юстиції на прозорість
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований