19 травня 2024, неділя

Фермери, жителі гуртожитків та полісмени: хто і за що стояв на центральній площі Кропивницького

Сьогодні ранком на площі Героїв Майдану в Кропивницькому зібралось зо три сотні мітингувальників та сотня полісменів, що, за їхніми ж словами, мали захищати зібрання від провокацій. Тим не менш у створенні провокацій, учасники протестної акції запідозрили самих охоронців правопорядку, пише Златопіль
Справа в тому, що за 5 хвилин до анонсованого початку заходу надійшла інформація про можливе замінування площі, тож усіх присутніх попросили покинути територію, пообіцявши – за 15 хвилин з усім розберуться та пустять людей. Реакція мітингарів була досить бурхливою.
Тим не менш, уже за 10 хвилин, після не надто ретельної перевірки наявних на площі люків, мітинг було розпочато.
Організаторами зібрання стала Асоціація фермерів Кіровоградщини, з ініціативи якої до обласного центру з’їхались люди з десятка районів області.  Озвучена ціль  – підписання резолюції з пропозиціями законодавчих змін для недопущення рейдерських захоплень фермерських господарств, сільськогосподарських підприємств та продукції їх виробництва. 
«Рейдерські захоплення земель стали справжньою проблемою для фермерів та жителів сіл. Чи не щомісяця можна почути, що там чи там якесь підприємство втратило свою землю. Чи не для того у Верховній Раді так активно готуються надати дозвіл на продаж земельних угідь? Аби легалізувати це беззаконня. Адже я не думаю, що схеми віджиму були придумані в Аджамці чи Бобринці, ні, все це явно має коріння на Банковій та Грушевського», – поділився з громадою своїм баченням проблеми фермер та громадський активіст Олексій Цокалов. 

Цікаво, що у той же час на площі Героїв Майдану можна було помітити жителів так званого «безправного гуртожитку», що прийшли помітингувати проти «рейдерського захоплення будинку фірмою «Вагран», як повідомила присутнім активістка Світлана Бондаренко. Загалом же люди прийшли висловитись за підписання Президентом Закону, який дозволить жителям гуртожитків приватизувати житло за наявності відповідного ордера. Нажаль кількість даного, паралельного фермерському, мітингу була недостатня для виокремлення його в окремий захід. Тож для більшості дана активність жителів гуртожитків пройшла непоміченою. 
Тим не менш, помітингувавши з годину фермери, на чолі з координатором акції Іваном Андрійчуком сформували та підписали резолюцію, що містила у собі 9 вимог. Зокрема від голови Кіровоградської ОДА, а саме йому планували передати даний документ, вимагали:
– повернення повноважень вирішення земельних питань органам місцевого самоврядування, стосовно земель які їм підпорядковані; 
– виготовлення печаток сільськогосподарських підприємств повернути під контроль МВСУ; 
– притягнути до відповідальності нотаріусів, держреєстраторів, які реєстрували договори оренди земельних паїв з порушенням чинного законодавста;
– звільнити працівників поліції які сприяли рейдерству.
Найбільш організованими на даному мітингу, однак, виглядали правоохоронці, які відгородили пікетувальників, оточивши площу Героїв Майдану досить таки щільним кільцем. Як пояснили самі полісмени, за їхніми даними долучитись до акції фермерів мали близько півтори тисячі жителів області, тож на безпеці вирішили «не економити» і задіяти усіх наявні сили.
Фото та Відео – Златопіль
Фермери, жителі гуртожитків та полісмени: хто і за що стояв на центральній площі Кропивницького
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований