19 квітня 2024, п’ятниця

Протести в Кропивницькому: хто, чому і проти кого (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні о 9-30 на площі Героїв Майдану в Кропивницькому розпочався один із наймасштабніших за кілька років мітингів-протестів. Близько тисячі людей з міста, Кіровоградської та кількох сусідніх областей вийшли на центральну площу з рядом вимог до обласної влади, правоохоронців та керівництва країни. "Останньою краплею", що змусила людей вийти на площу, стали події в Бережинці, де поліція застосувала силу до місцевих мешканців та ветеранів батальйону "Донбас"
Із 9 ранку на головній площі Кропивницького почали збиратися місцеві мешканці, жителі прилеглих сіл і сіл, що постраждали від рейдерських захоплень місцевих сільгосппідприємств, бійці внутрішнього корпусу батальйону "Донбас", активісти, волонтери, фермери, політики. Прибув і нардеп Семенченко та кілька його колег.
Охороняли громадський порядок кілька десятків поліцейських по периметру площі та близько сотні гарно екіпірованих біців в самому приміщенні ОДА.

Дещо з затримкою мітинг розпочався. Протестувальники і спікери висловили своє невдоволення бездіяльністю прокуратури і заявили, що рейдерські захоплення сільгосппідприємств на Кіровоградщині відбуваються якщо не за прямої підтримки правоохоронців, то, як мінімум, за їх мовчазної згоди.
Вимоги мітингувальників звелися до резолюції, яку озвучили наприкінці за одноголосної підтримки учасників мітингу. Зокрема, учасники акції вимагають відставки керівника ГУНП в Кіровоградській області Сергія Кондрашенка, покарати силовиків за побиття селян та ветеранів АТО у Бережинці, притягнення до відповідальності рейдерів та доведення справ про рейдерство на Кіровоградщині до логічного завершення. Окрім того, звучала вимога відставки прокурора Кіровоградської області Анатолія Коваленка. У разі, якщо вимоги протестувальників не будуть виконані до 5 липня, мітингувальники, згідно тексту резолюції, залишають за собою право ініціювати відставку голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка та провести акцію протесту під стінами Кабінету Міністрів у Києві.
Варто зазначити, що ситуація в Бережинці для Кіровоградщини не є єдиним випадком рейдерства. Під час мітингу його учасники також згадали конфлікт навколо агропідприємства "Богнер", ситуацію у Злинці, на Бобринеччині, у Знам'янському районі тощо.
Після прийняття резолюції, перед мітингувальниками виступив місцевий активіст Микола Джоган, який повідомив, що акція стає безстроковою та запропонував встановити на центральній площі міста намет. Наразі намет, прямо на газоні поблизу перехрестя вулиці Дворцової та Велика Перспективна, уже встановлено. 
По закаінченні акції протесту мітингувальники розділилися на декілька груп – дехто покинув площу, одна з груп пішла під стіни прокуратури, аби передати свої вимоги прокурору Кіровоградщини Анатолію Коваленку, а декілька десятків активістів вирішили зайти в Кіровоградську ОДА, щоб поспілкуватися з головою облдержадміністрації Сергієм Кузьменком. 
Про деталі пікету під стінами обласної прокуратури ви можете прочитати за цим посиланням
Під Кіровоградською ОДА ж пікетувальникам дорогу загородила поліція. 
Після кількох хвилин словесних сутичок із поліцією та "посередником" – ветераном АТО і волонтером Євгеном Тереховим, відомим як Титановий Джексон, було домовлено, що на розмову до голови ОДА підуть лише представники ініціативної групи. Утім, після 10 хвилин спілкування з Сергієм Кузьменком, члени "ініціативної групи" вийшли не надто задоволеними. За словами представників мітингувальників, вони виклали свою позицію голові ОДА та отримали запевнення, що ситуація вирішується в правовому полі, а діям поліції 26 червня дасть правову оцінку прокуратура. Протестувальники, втім, зауважують, що питання Бережинки в правовому полі вирішується вже кілька місяців.
Практично не зупиняючись, активісти, що вийшли з ОДА, та протестувальники пішли до ГУНП в Кіровоградській області, щоб поспілкуватися з Сергієм Кондрашенком. Там ініціативну групу з шести осіб прийняв головний полісмен області, який також заявив, що правову оцінку діям його підлеглих, його діям та діям Нацгвардійців даватиме прокуратура, куди скеровано кримінальне провадження. Активісти, у свою чергу, зажадали від Кондрашенка написання заяви на звільнення, однак той, як і до цього в Бережинці, відмовився це робити.
Після короткотривалого спілкування з Сергієм Кондрашенком, група активістів повернулася на площу Героїв Майдану для безстрокової акції протесту. 
Фото та Відео – Златопіль   
Протести в Кропивницькому: хто, чому і проти кого (ФОТО, ВІДЕО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований