02 травня 2024, четвер

Кіровоградщина – третя в державі за рівнем захворювання на туберкульоз

Кіровоградщина посідає третє місце у державі за рівнем захворювання серед населення на туберкульоз органів дихання, відповідно, після Одеської та Київської областей. Про це під час засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ (СНІДу) повідомила головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Галина Горенко, інформує Златопіль із посиланням на офіційний портал Кіровоградської ОДА.
За словами лікарки, лише за п’ять місяців поточного року на Кіровоградщині було діагностовано вперше туберкульоз органів дихання у 318 чоловік, що на 15% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У той же час, завдяки виконанню заходів, передбачених обласною програмою протидії захворюванню на туберкульоз на період 2012-2016 років, вдалося досягти певних позитивних результатів у боротьбі з цією небезпечною хворобою. Так, з початку дії Програми вдалося зменшити рівень захворюваності серед населення – на 16%. Смертність від туберкульозу зменшилася майже удвічі, а поширеність цієї небезпечної хвороби – на 60%.
Окрім цього, суттєво збільшився показник ефективного лікування легеневого туберкульозу – на 18,6%, а також нових випадків мультирезистентного туберкульозу серед тих, що розпочали лікування – на 39,5%. Зріс також відсоток виявлення випадків туберкульозу методом мікроскопії у закладах первинної медико-санітарної допомоги – з 1,5% до 3,7%.
Стосовно епідемічної ситуації щодо туберкульозу по окремих територіях, то у Долинському районі вона й досі залишається напруженою. Порівняно з минулим роком, показник захворюваності тут збільшився в 1,7 рази, і становить 35 хворих на 100 тисяч населення (по області цей показник становить 21).
Одночасно, завдяки вжитим заходам, у районі вдалося збільшити охоплення населення профілактичними флюорографічними оглядами – до 134 чоловік на 1000 дорослого населення (по області цей показник становить майже 172). А охоплення дітей туберкулінодіагностикою тут досягло середньообласного рівня – 250 дітей на 1000 дитячого населення.
Покращилася ситуація із захворюваністю на туберкульоз у Новгородківському районі. Порівняно з минулим роком, кількість тих, хто захворів, тут зменшилася у 1,5 рази і склала 13 чоловік на 100 тисяч населення.
У значній мірі цього вдалося досягти завдяки охопленню дорослого населення флюорографічними оглядами (до 108 чоловік на 1000 дорослого населення). Збільшилася також й кількість дітей, охоплених туберкулінодіагностикою – до 208 на 1000 дитячого населення.
Відчутно покращилася ситуація в Устинівському районі, де показник захворюваності на туберкульоз, порівняно з минулим роком, зменшився в 1,6 рази і склав 23 на 100 тисяч населення. Охоплення профілактичними флюорографічними оглядами склало тут більше 140 на 1000 дорослого населення.
Підсумовуючи вищесказане, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко наголосив на необхідності збільшити кількість профілактичних оглядів, охопити ними ще більше населення. Ці заходи дозволять мінімізувати поширення туберкульозу та інших небезпечних хвороб в області.
Фото – Кіровоградська ОДА
 

Кіровоградщина – третя в державі за рівнем захворювання на туберкульоз
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований