26 квітня 2024, п’ятниця

Кропивницький через рік після перейменування: об’єднання, пам’ять і майбутнє (ФОТО, ВІДЕО)

Учора, 14 липня, виповнився рівно рік після того, як рішенням Верховної Ради місто Кіровоград було перейменовано на Кропивницький. Увечері на театральній площі обласного центру зібралися активісти, чиновники, волонтери, містяни, щоб поділитися думками з приводу першої річниці перейменування та, звісно ж, відсвяткувати отримання нашим містом, вперше за його історію, української назви, пише Златопіль.
Не зважаючи на активну пропаганду Єлисавтеграда, що проплачується навіть на Youtube, на суди щодо перейменування, організовані проросійськими нардепами і "активістами", Кропивницький за рік вдалося вберегти. більше того, Кропивницький об'єднав навколо містян.
Заходи розпочалися за кілька хвилин до п'ятої, коли місцеві волонтери, активісти та учасники АТО, вшанували пам'ять загиблих воїнів-спецпризначенців біля імпрвізованого пам'ятника Героям в Ковалівському парку. Там, як згодом і блія момнументу Героям Майдану запалили лампадки.
Опісля хода рушила до площі перед театром імені Марка Кропивницького. 

Кропивницький об'єднує

– Скажу як прихильник назви Інгульськ. – почав свою промову відомий історик і краєзнавець Юрій Митрофаненко. – Я абсолютно не образився, коли місто назвали Кропвиницький. Адже Кропивницький об'єднує. Колись навколо себе Марко Кропивницький об'єднав цілу плеаду талановитих акторів, яких потім назвали театром корифеїв. Кропивницький став симовлом таланту – людина ставила чудові вистави, чудово грала, була композитором, була менеджером. Він умів домовлятися. Кропивницький возвеличив собою українське. 
Марко Лукич Кропивницький, відзначив Юрій Митрофаненко, зумів стати знаменитим не тільки тут, в тодішньому Єлисаветграді, а й в Україні і за її межами, а його внесок в популяризацію української культури – просто неоціненний. 

Майбутнє міста залежить від нас – Владика Марк

Єпископ Кропивницький і Голованівський УПЦ КП Владика Марк у своєму слові відзначив важливість об'єднання містян у цей нелегкий час для країни.
– Кропивницький об'єднує. Сьогодні тут зібралися люди, які мали різні погляди на назву нашого міста і приємно, що ми. обравши одну з назв, об'єдналися, щоб створити нове майбутнє нашого міста. Місто Кіровоград (тепер Кропивницький) мало декілька назв за свою історію. Під час кожного періоду, коли воно носило різні назви, у нього були і золоті сторінки і були трагічні сторінки. Зараз від нас залежить, які ж сторінки будуть під назвою Кропивнцький, бо ми не шукаємо в минулому золотих сторінок, а творимо золоте майбутнє. – відзначив Владика Марк.
Сьогодні, зазначив Владика Марк, багато викликів стоїть перед нашим народом, і, зокрема, перед кропивничанами.
– Єдність, любов один до одного, любов до свого міста і своєї Батьківщини, є запорукою того, що ми вистоїмо при будь-яких випробуваннях і досягнемо доброго майбутнього. – зауважив єпископ.

Нас не повинна розділяти назва, нас повинна об'єднувати Україна

– У 2014 році на цьому місці ми проводжали в останню дорогу наших хлопців, які зробили усе, щоб ми тут сиділи з вами і говорили про те, що бажаємо об'єднати Україну в боротьбі за Кропивницький. – відзначив голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко під час свого слова. 
Олександр Анатолійович запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам'ять воїнів, які поклали своє життя за Незалежність України. 
Після хвилини мовчання, голова облради продовжив.
– Думаю, що вони, воїни, спостерігають там, згори, і бачать, як ми втрачаємо те, що вони хотіли зробити для нас і зробили. Вони хотіли зробити Незалежною Україну і зробити її українською… Тут сьогодні могло б бути набагто більше людей…Епоха, яка передувала епосі нашого славного міста Кропивницького, і та історія була, як сказав наш Владика, і з золотими і з трагічними сторінками. Ми повинні зробити висновки. Висновки зі своєї праці. Об'єднавшись разом, ми повинні зрозуміти, що нас не повинна розділяти назва – нас повинна об'єднувати Україна. – зауважив голова обласної ради.

Кропивницький як перемога над російською ідеологією

– Ми довго думали як нам запам'ятати, провести, відзначити сьогоднішній день – 14 липня. – зізнався один із ініціаторів перейменування міста на Кропвиницький, народний депутат Олександр Горбунов. – Хотілося б запропонувати вам, дорогі містяни, щоб цей день став днем Єдності для всіх нас. Нас нічого не може роз'єднувати: хтось із розумінням поставився до того, що відбулося, а хтось – не зовсім, але я хочу сказати і вам і усім тим, хто ще не зрозумів, що сталося, – відбулася Перемога. Перемога, перш за все, на ідеологічному фронті перед російським агресором.
Народний депутат України Олександр Горбунов вручив Грамоти Верховної Ради активістам, волонтерам, журналістам, які доклали максимальних зусиль, щоб наше місто отримало українську назву. Окрім того, з рук голови Кіровоградської обласної ради містяни отримали грамоти і подяки від обласної ради з нагоди першої річниці перейменування міста.

Прикметно, що учорашнє зібрання, попри присутність керівництва міста та області. офіційних осіб, не перетворилася на мітинг в "кращих традиціях" радянщини – виступи молодих талановитих виконавців як-от Геворга Месропяна чи Аліни Шевченко, юних танцюристів, стали окрасою вечора і своєрідним символом того, що наше, оновлене і українське, місто живе.

Фото та Відео – Златопіль.   
Кропивницький через рік після перейменування: об’єднання, пам’ять і майбутнє (ФОТО, ВІДЕО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований