02 травня 2024, четвер

Кіровоградська мережа ЛЖВ допомагає хворим лікувати гепатит С

Гепатит протікає настільки повільно, що інколи навіть відсутні симптоми. Через це хворобу ще називають «лагідним вбивцею». Щороку статистика щодо захворювання вражає. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно 325 мільйонів людей у світі живе з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту В або вірусом гепатиту С. 
Чим раніше встановлений діагноз, тим швидше можна почати лікування. У нашому регіоні вже другий рік поспіль Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» реалізує програму лікування вірусного гепатиту С за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я».  
– Загалом у країні діють державні програми щодо лікування гепатитів, однак, щоб туди потрапити потрібно досить довго чекати. У боротьбі з гепатитом суттєву підтримку надають міжнародні донори. Так, ми реалізуємо програму, яка дозволяє нам взяти на лікування та здійснювати соціальний супровід хворих. У 2016 році було проліковано 19 ВІЛ-позитивних осіб, в 2017 році – 28 осіб, серед них були і особи з ко-інфекцією ВІЛ/гепатит С, так і з моноінфекцією – гепатит С. У цьому допомагає обласний центр боротьби з ВІЛ/СНІДом. Разом з лікарями СНІД-центру ми підбираємо пацієнтів на лікування гепатиту С. Наші соціальні робітники проводять консультації з формування прихильності до лікування, надають рекомендації, щоб стати в програму профілактики для уразливих груп, які на даний час не отримують послуги в проектах профілактики фонду «Альянс». А клієнти, які взяті під соціальний супровід на початку лікування вірусного гепатиту С отримують соціальні послуги у нашій організації у зв’язку з подвійним діагнозом – ВІЛ та гепатит С. А це, відзначу, покращує роботу з клієнтами та краще впливає на формування прихильності та утриманні на лікуванні як АРТ-лікування, так і лікування гепатиту, – розповідає голова правління КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк. 
Пацієнти, які закінчили лікування, зараз згадують свої історії, як сторінку з минулого.
– Я майже півроку пролежала у лікарні. Тут я швидше за все й інфікувалася гепатитом С. Симптомів у мене не було. Я кожного року роблю обстеження на всі віруси, тож так дізналася про діагноз. Як дізналася мама, вона була в істериці, кричала, що потрібно щось робити. Мама консультувалася у медиків, дізнавалася про лікування. Ми почули про програму в ЛЖВ, я періодично про неї розпитувала. І от потрапила. Коли проходила лікування, у мене не було ні депресії, ні побічних ефектів. Я вранці пила дві таблетки, а ввечері одну. Так було три місяці. Тепер я здавала аналізи – вони хороші. Гепатиту не було виявлено, – ділиться 28-річна клієнтка КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Оксана. 
Цього року програмою лікування охоплено 28 клієнтів Кіровоградського осередку «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».
Матеріал підготувала
Семененко Вікторія, 
PR-менеджер КОВ ВБО 
«Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
 

Кіровоградська мережа ЛЖВ допомагає хворим лікувати гепатит С
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований