14 травня 2024, вівторок

Вперше в Кропивницькому українець судиться за право обслуговуватися українською мовою

Сьогодні у Ленінському райсуді м. Кропивницького (Кіровограда) о 12:30 відбудеться заключний момент засідання суду першої інстанції – судові дебати у справі за позовом Дмитра Сінченка до однієї із мережі аптек щодо права на обслуговування українською мовою.
Про це на сторінці в Фейсбук повідомила Громадська організація "Незалежні", передає Златопіль.
У грудні 2016 року мешканця Кропивницького Дмитра Сінченка обурила відмова провізора аптеки регіональної мережі «ЯМТ» обслуговувати його державною мовою. 
За словами Дмитра, на прохання спілкуватися українською мовою, а потім надати книгу скарг продавчиня висловила свою відмову у досить грубій формі. 
«На моє прохання вона сказала, що книги немає. Коли я взяв телефон і почав набирати номер поліції, книга "знайшлась" – розповідає Дмитро. – «Обурило, що вона навіть не спробувала бодай слово сказати українською, вона не вважала мене клієнтом, а себе обслуговуючим персоналом».
Відвідувач аптеки не збирався залишати ситуацію як є, і, виявивши, що на повторювані записи в книзі скарг позитивної реакції немає, прийняв рішення подати до суду, звинувачуючи мережу аптек у порушенні прав споживачів.
Мережа аптек «ЯМТ» вже раніше засвітилася у пресі у монополістському скандалі, коли Антимонопольний комітет Україну оштрафував мережу за продаж ліків в онкодиспансері за цінами, на 54% вищими за ціни у інших точках роздрібної торгівлі цієї мережі. Перевірка показала, що мережа аптек «ЯМТ» були монополістами на продаж ліків та товарів медичного призначення у онкодиспансері.
Дмитро Сінченко координує діяльність Всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови» і займається українізацією міста Кропивницького та області на системному рівні. Разом з активістами Дмитро перевіряє заклади на лояльність до україномовних клієнтів і картографує дружні до української мови заклади на інтерактивній мапі.
Усіх небайдужих запрошують долучитися до судового засідання, за адресою вулиця Велика Перспективна, 40. З собою потрібно мати паспорт.
Вперше в Кропивницькому українець судиться за право обслуговуватися українською мовою
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований