05 травня 2024, неділя

Боротьба за землю на Новоархангельщині або Депутатський майстер-клас «Як надурити ветерана російсько-української війни»

У Новоархангельському районі на Кропивниччині вже понад рік відбувається нахабне ошуканство ветеранів російсько-української війни, які мають законне право на 2 гектари землі для ведення особистого селянського господарства. Нагадаємо, що минулоріч  у районі відбувалися справжнісінькі бунти і гучні акції протесту з використанням багатьох методів досягнення мети – від паління шин і до перекриття траси державного значення. Але, як повідомляють представники депутатського корпусу Новоархангельської селищної ради, ситуація з наданням землі ветеранам так і не зрушила з мертвої точки, а всі свідчення про вирішення проблеми є нічим іншим, як показовим замилюванням очей громаді області.

Про це сайту Златопіль повідомила прес-служба Новоархангельської районної організації ВО "Свобода".

Депутат селищної ради від ВО «Свобода» Євгеній Козакул погодився пояснити, яким чином стало можливим подібне ошуканство нібито радикально налаштованих минулоріч вояків. Свободівець навів приклад річної боротьби за землю одного з ветеранів, а також розповів про тих представників ветеранської спілки, яким  таки вдалося «закрити рота» за допомогою залякувань і підкупу. Наведемо лише кілька цитат, які влучно і панорамно характеризують «земельну» проблему на Новоархангельщині.

З розповіді Євгенія Козакула стає зрозуміло, що в оборудках із землею насправді задіяні багато осіб, які так чи інакше дотичні до вирішення земельних питань.

Наприклад, восени 2016-го року  у депутата Новоархангельської селищної ради Півкопи Миколи Івановича закінчився термін оренди на 120 га землі. Очікувано, що Новоархангельська районна рада більшістю голосів  не дала погодження на продовження терміну оренди, вимагаючи  розпаювати вказану площу між ветеранами війни та іншими громадянами, які мали намір отримати законних 2 га під ведення особистого господарства.

Проте,  депутат Новоархангельської селищної ради Півкопа М.І. знайшов спосіб продовжити термін оренди, «домовившись» напряму з тодішнім очільником Держгеокадастру в області. А після підписання відповідних паперів  чиновник зник у невідомому напрямку.

Взимку  ж 2017 року  Новоархангельщиною прокотилась хвиля бунту місцевих ветеранів сучасної війни проти свавілля і злочинної бездіяльності як чиновників місцевого рівня, так і обласних. З перекриттям траси державного значення, запаленими шинами та іншою символікою Революційної доби, вояки вимагали справедливого розподілу земельних ділянок.

Читайте також: Трибиненкам повернули 35% власності на ТОВ "Нива-2010"

Як повідомляють мешканці Новоархангельщини, тоді цю хвилю протестів вдалося «загасити» обіцянками і залякуваннями, а також – домовленостями з окремими представниками «бунтівників». Зокрема, за допомогою методи «батога і пряника» вдалося «нейтралізувати»  голову Новоархангельської  спілки ветеранів АТО.

«Однією з обіцянок, котрі щедро роздавалися як представниками обласної, так і представниками місцевої влади, було пафосно проголошене депутатом Новоархангельської селищної ради Півкопою М.І. бажання «допомогти ветеранам» шляхом виділення зі «своїх» 120 га аж цілих 10 га, аби забезпечити бійців можливістю заснувати особисте селянське господарство», – обурюється депутат Новоархангельської  селищної ради, свободівець Євгеній Козакул.

Націоналіст стверджує, що у своїй брехні і зажерливості вищеназваний депутат-землевласник пан Підкопа є справжнім «майстром».  Бо далі виявилося ще цікавіше.

Отже, 25  січня 2017 року начальник Головного управління Держгеокадастру Зінченко І.І. видав наказ за №11-520\14-17-СГ «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою» учаснику російсько-української війни Вовняко Миколі Миколайовичу, який в той час перебував на передовій.

«Розповідаю про цього гідного чоловіка не вперше, як і про його тривалу боротьбу за право отримати хоч клаптик української землі, котру, щоденно ризикуючи своїм життям і здоров’ям, боєць захищає на Східньому фронті. І от саме в процесі  оформлення документів, в який активно включився депутат Новоархангельської селищної ради Остапов Юрій Васильович, проявилася вся ганебна сутність нашої місцевої влади.  Для повного розуміння читачами ситуації із земельними ділянками в районі додам, що Ю. Остапов – це той самий депутат, котрому голова Новоархангельської селищної ради Шамановський Юрій Павлович погрожував кримінальним переслідуванням за подання депутатських звернень. Отже, в процесі вивчення документів виявилося, що депутат і «благодійник» Півкопа, замість обіцяних 10 га, спромігся на відчуження з власного користування лишень 5, 63 га землі», – розповідає Євгеній Козакул.

Таким чином, уже через рік після «обіцянок-цяцянок» представників всіх рівнів влади в області та Новоархангельському районі, деякі вояки новітньої російсько-української війни так і залишаються без землі, в той час як депутат Підкопа М.І. сумнівним і, ймовірно, незаконним шляхом продовжує собі орендну угоду на 120 га. 

У той же час, всі його «широкі» жести вилилися в якісь 5, 63 га, які, замість прагнення допомогти ветеранам, більш скидаються на глузування з них. Адже заявники вимагають саме по 2 гектари, як то визначено чинним Земельним кодексом України, і тому  частина з них знову залишається без обіцяних ділянок.

При цьому всьому, голова Новоархангельської селищної ради Ю. П. Шамановський знову обіцяє відповісти обіцянкою і на вимогу таки віддати землю ошуканим воякам, і на звернення депутата селищної ради  Євгенія Козакула  щодо оренди ним самим (Шамановським Ю.П.) 57-ми га землі. Відомо, що господарська діяльність на величезній ділянці в межах Новоархангельська, згідно Закону України «Про місцеве самоврядування», селищним головою законно провадитися не може. Розпаювати ці землі та віддати воякам було б дуже доречно, хоча пан Шамановський навіть не припускає подібної думки.

Таким чином, минув рік з того дня, як побачив світ наказ Держгеокадастру про надання землі ветеранові московсько-української війни М. Вовняку, а шахраї при владі на Новоархангельщині продовжують жити ситим і спокійним життям, яке захищають обкрадені ними ж вояки. Хлопці напряму звертаються до депутатів Євгенія Козакула та Юрія Остапова, який, до слова, і вимагає віддати земельні ділянки ошуканим бійцям. Проте, щодо результату подібної боротьби ніхто впевненості так і не має. Єдине, що обіцяють хлопці, – це в жодному разі не зупинятися.

І це лише один з прикладів діяльності влади шахраїв на Кропивниччині. Звісно, їх існує набагато більше, що спонукає глибше задуматись про ймовірні причини і незворотні наслідки подібного свавілля.

Фото: realty-uzh.com.ua

Боротьба за землю на Новоархангельщині або Депутатський майстер-клас «Як надурити ветерана російсько-української війни»
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований