19 травня 2024, неділя

Хронологія подій у вирішенні питання видобутку урану на Кіровоградщині (ВІДЕО)

Після майже квартального простою Інгульська та Смолінська шахти, що на Кіровоградщині, нарешті отримали ліцензії й вже найближчим часом розпочнуться роботи по видобутку уранової руди.
Але за три місяці вимушеного простою підприємство «СхідГЗК» втратило понад 160 млн грн. 
Тоді, 19 травня, під час сесії Кіровоградської обласної ради депутати не надали дозвіл на гірничу розробку. У той день на засіданні сесії виступив міський голова Кропивницького Андрій Райкович, саме завдяки йому депутати не підтримали запропонований проект рішення. Під час свого виступу Райкович звернувся до депутатів, щоб ті не дозволяли ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» видобуток урану, «буцімто підприємство не виконує своїх обов’язків у соціальній сфері, то давайте зупинимо їм роботу, хай знають». Також він запевнив, що саме через шахти у місті високий показник онкозахворювання, тому 100% потрібно відмовляти.
Вже з 31 травня шахтарі припинили видобуток урану. Через деякий час профспілка шахти оприлюднила повідомлення у якому наголосила про перші проблеми, які виникли через неотриманий дозвіл.
«Інгульська шахта ДП «СхідГЗК» припинила діяльність з видобутку уранової руди, що негайно поставило під сумнів виконання контрактних умов, згідно з якими Україна отримує пальне для своїх атомних електростанцій. Це можна розцінювати як перший крок до втрати Україною ядерної енергетики, не кажучи вже про втрату енергетичної незалежності країни, – йшлося у документі. – Одночасно стався збій у системі соціального захисту працівників підприємства та їхніх родин – мешканців Кропивницького, добробут яких залежить від продуктивної роботи шахти. Частина працівників Інгульської шахти були відправлені у відпустки та у вимушений простій».
Так, простій шахти у червні призвів до зменшення обсягів виробництва на 45 млн грн., місцевий та державний бюджети не отримають 2,9 млн грн. податків та обов’язкових платежів. 
Так скільки ж втратило підприємство і місцеві бюджети за 3,5 місяці?
Вже через місяць, 20 червня, під час сесійного засідання 26 депутатів проголосували за надання дозволу Інгульській шахті на розробку родовища в місті. Опісля сесійного засідання мер Кропивницького невідкладро підписав меморандум про співпрацю зі «СхідГЗК» та «Ядерним паливом». Того ж дня обласна рада повідомила про позачергове засідання сесії.
Через три дні облрада скликала позачергову сесію. Депутати обласної ради вже одноголосно погодили клопотання Інгульської шахти ДП «СхідГЗД» щодо отримання гірничого відводу для продовження розробки Мічурінського родовища уранових руд. І підписала аналогічний міськраді меморандум про співпрацю з концерном «Ядерне паливо».
Однак, спецдозвіл Інгульська шахта не могла отримати від Держгеонадра. 
У результаті бюрократичної тяганини шахтарі взяли все в свої руки. Обласні страйки, поїздка до Києва, масові мітинги… Зрозумівши, що вибори не за горами,  не забарився лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Вже на початку липня Ляшко відвідав «СхідГЗК» і пообіцяв шахтарям особисто вирішувати їхню проблему. Через декілька днів шахтарі області поїхали вирішувати свої проблеми самостійно до Києва. Скориставшись нагодою, представники Радикальної партії, в усоблені депутата верховної ради Дмитра Лінька, були направлені під Кабмін на підтримку шахтарів. Тоді шахтарям пообіцяли вирішити проблему до кінця тижня, але зрозуміло ж, що це були лише обіцянки. 
Пройшов час і Олег Ляшко нагадав про свої добрі наміри. 
На своїй сторінці у Facebook лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що шахтарі уже отримали спецдозвіл від Держгеонадр та заявив, що вже з понеділка три тисячі людей вийдуть на роботу. Але чиновники продовжили давати обіцянки, а шахтарі вже другий місяць сиділи без роботи.
І ось вже 1 серпня, а шахти як стояли без роботи так і стоять. Тоді до вирішення проблеми підключилася обласна рада. Під час апаратної наради Олександр Чорноіваненко висловив свою стурбованість, щодо простою шахт і пообіцяв як найшвидше вирішити це питання.
Вже через тиждень шахтарям дали надію.  Так, на 14 серпня в Державній службі геології та надр України було заплановано засідання Комісії з питань надрокористування , на якому повинно було прийматися  рішення щодо дозволів для відновлення роботи Інгульської та Смолінської шахт, які простоюють  через закінчення термінів дозволів на видобуток  уже понад два місяці.
У призначений день три групи шахтарів по 50 осіб в кожній – з Інгульської і Смолінської шахт та з Жовтоводського комбінату ДП "Схід ГЗК" вирушили до столиці, аби "допомогти" чиновникам прийняти позитивне рішення щодо видачі дозволів на проведення гірничо-видобувних робіт. Тоді їх акція закінчилася безрезультатно. Вже наступного дня шахтарі влаштували акцію протесту у Кропивницькому. 
Після втручання члена фракції "Батьківщина", заступника голови аграрного комітету ВРУ Вадима Івченка державне підприємство із видобутку уранової руди "СхідГЗК" отримало дозволи на користування надрами для трьох шахт.
"На прохання голови Кіровоградської облради на початку серпня ми провели першу робочу зустріч разом з делегацією державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" та керівництвом Держгеонадр для вирішення питання щодо продовження дії дозволів підприємства на уранові родовища. Через два тижні відбулася друга зустріч. Загалом, бюрократична тяганина з подовженням дозволів вже нанесла величезні збитки як державному, так і місцевому бюджетам, а також затягла виконання міжнародних контрактів", – прокоментував Вадим Івченко.
Він наголосив, що завдяки втручанню представників «Батьківщини» вдалось нарешті зібрати кворум в складі Комісії з питань надрокористування, яка до цього понад три місяці не могла зібратись, і вже через тиждень після засідання підприємство таки отримало дозволи.
23 серпня комісія Геонадр погодила дозвіл. 
Під час апаратної наради Сергій Кузьменко офіційно повідомив про перемогу.
«Скінчилася велика епопея у отриманні ліцензії для того, щоб наші шахти продовжували роботу. Маються на увазі Інгульська і Смолінська шахти. Більше немає ніяких адміністративних перешкод», – запевнив він.
Кузьменко пояснив, що шахти не працювали через те, що юристи ДП «СхідГЗК» неякісно сформували пакет документів, необхідних для отримання дозволів.
Не забарився навішати на себе медалі і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Так, вчора, 31 серпня, він відвідав Інгульську шахту. Під час свого виступу радикал був переконаний, що завдяки йому та його однопартійцям шахтарі нарешті повернуться до роботи. 
«Завдяки нашій спільні боротьбі, колективу, нашої команди Радикальної партії, ми досягли… Держгеонадра продовжили дозвіл на 20 років для видобутку надр, стабільної роботи Східного гірничо-збагачувального комбінату. Мені прикро про це говорити, але колектив дев’ять місяців фактично простоював, не працював, від цього втрачала держава, енергетична безпека країни,місцеві бюджети, а головне наші українсьці – кіровоградські шахтарі залишалися без роботи і не мали можливості годувати свою сім’ю. Я переконаний,що ми поламали злочинну корупційну схему, коли державне прибуткове підприємство хотіли просто збанкрутувати, довести до ручки, щоб потім задарма забрати. І потім хтось би міліарли заробляв на продажу стратегічної сировини – уранової руди, але від цього втрачала держава. І тому ми добилися відновлення дії спецдозволу і відновлення діяльності державного підприємства «СхідГЗК». У національних інтересах України це робота для наших шахтарів. Моє завдання, щоб працювали наші шахтарі. Саме тому ми допомагали. Наша команда, щоб ліцензія була продовжена», – зазначив Ляшко.
У свою чергу під час зустрічі депутат обласної ради, керівник фракції «Батьківщина» Валерій Кальченко не погодився із Олегом Ляшком. Він переконаний, що дозвіл, який отримав «Схід ГЗК», заслуга кожного.
«Дійсно останні місяці були досить тяжкі, і багато людей приклало зусиль для цього. Я знаю що багато людей було долучено до цієї справи. Я був присутній коли голова обласної ради Олександр Чорноіваненко при мені розмовляв із міністром, але правильно було підкреслено, про те, що головне це шахтарі. Ваші акції бачила вся Україна і мені здається, що саме це привернуло увагу»,- зазначив Кальченко.
Зустріч завершилася, дозвіл нарешті отримано, а те кому вішати медалі немає значення, головне, що нарешті все стало на свої місця.
Фото: Златопіль

 

Хронологія подій у вирішенні питання видобутку урану на Кіровоградщині (ВІДЕО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований