13 травня 2024, понеділок

Олександрівський районний центр зайнятості провів семінар з працевлаштування для засуджених

Олександрівський районний центр зайнятості долучився до Всеукраїнської декади зайнятості «Державна служба зайнятості – з людьми і для людей», яка проходила з 9 по 19 грудня. Протягом цього часу було організовано ряд різноманітних інформаційних та профорієнтаційних заходів. Одним із найпомітніших серед них виявися семінар для осіб, які відбувають покарання в Олександрівському виправному центрі управління державної пенітенціарної служби України в Кіровоградській області  №104. Про це Златополю повідомили у прес-службі Кіровоградського обласного центру зайнятості.
Захід було організовано з метою підготовки до звільнення та сприяння зайнятості громадян із установ виконання покарань. Під час семінару присутніх ознайомлено зі станом ринку праці у регіоні; актуальними вакансіями; правом першочергового працевлаштування на заброньовані робочі місця; можливістю професійного навчання, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації за робітничими професіями за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Також ознайомила присутніх з навчальними закладами, зокрема з центрами професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, де можна здобути професії, актуальні на ринку праці тощо.
Йшлося й про використання роботодавцями найманої праці без оформлення трудових відносин, яке містить у собі низку негативних моментів, що суттєво впливають на майбутнє людини. Так, погоджуючись на це, найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, лікарняні тощо. 
У рамках заходу його учасники мали можливість задати запитання, на які вони отримали кваліфіковані відповіді фахівців. Серед основних питань, які турбують дану категорію громадян – питання реєстрації в службі зайнятості, відновлення втрачених документів та інші соціальні питання.
Як зазначили самі засуджені, дружня атмосфера заходу допомогла їм ознайомитись з можливістю використання своїх здібностей, потенціалу в умовах сучасного стану ринку праці. І щирим було побажання проводити такі заходи, якомога частіше, адже вони допомагають формування впевненої поведінки на ринку праці у пошуках підходящої роботи, професійному навчанні та майбутньому працевлаштуванні. Крім того після звільнення повернутися до самостійного  загальноприйнятого способу соціально-нормативного життя в суспільстві.
З метою сприяння школярам у формуванні усвідомленого вибору професії та мотивації до праці, служба зайнятості проводить комплексну профорієнтаційну роботу з молоддю, у т.ч. учнівською. У житті складно зробити правильний вибір, особливо коли йдеться про майбутню професію. Від того наскільки правильно вона обрана, залежить майбутнє людини. Тож, у рамках цієї роботи Олександрівським районним центром зайнятості для вихованців комунального закладу «Староосотський дитячий протитуберкульозний санаторій», проведено виїзну профорієнтаційну акцію.
«Реальне трудове життя» – таку назву мав профорієнтаційний урок, у ході якого учні отримали інформацію про послуги державної служби зайнятості для молоді, про професії та спеціальності, які користуються попитом у роботодавців. Увагу школярів звернули на те, що обрана спеціальність повинна приносити як моральне, так і матеріальне задоволення, а при виборі професії треба враховувати три головні фактори: «хочу», «можу», «треба». Також школярі мали  можливість ознайомитися з описами професій, дізнались про  нові професії, які нещодавно з’явились на ринку праці, довідковими матеріалами про навчальні заклади, бажаючі пройшли тестування для виявлення власної професійної придатності.
У рамках заходу також проведено інтерактивні ігри «Відгадай професію», «Ланцюжок професій», «Оптимісти і скептики», «Хто є хто?», «Професія та спеціальність», які спрямовані на розуміння учнями особливостей кожної професії, вміння не вербально охарактеризувати певні види діяльності людини та виділяти загальні особливості в різноманітних видах трудової діяльності. 
Зацікавленість у дітей викликало й індивідуальне профдіагностичне  тестування, у ході якого вони мали можливість оцінити власний професійний потенціал на основі методик, що визначають нахили особистості до певного типу професій. 
На завершення заходу його учасники дійшли до висновку, що знайти себе в світі професій означає отримати можливість відчувати себе потрібним людям, максимально повно розкрити свої здібності та гідно заробляти.
Також у рамках Всеукраїнської декади зайнятості фахівцями Олександрівського районного центру зайнятості організовувалися ділові зустрічі та круглі столи з місцевими роботодавцями, адже служба зайнятості надає послуги не лише безробітним громадянам, а й працедавцям.
Олександрівський районний центр зайнятості провів семінар з працевлаштування для засуджених
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований