19 квітня 2024, п’ятниця

Ціни зростають: де в Україні продукти обходяться найдешевше (ІНФОГРАФІКА)

На території всієї України, у тому числі й на Кіровоградщині, продовжують зростати ціни на найбільш популярні товари. Про це свідчать офіційні дані Державної служби статистики. Відтак найбільше підвищилася вартість на такі продукти, як яйця, сало та овочі з борщового набору. Однак, і це ще не все: у подальшому експерти прогнозують зростання цін на муку, вершкове масло та поки що відносно недорогий цукор.
Згідно офіційних даних, ціни підвищилися практично на всі позиції, які знаходяться під моніторингом Держстату, а інфляція в січні виявилася в 1,5 рази вище грудневої, досягнувши 15%, що в річному розрахунку даватиме 18% приросту цін при запланованих владою 8%. 
Серед найбільш популярних продуктів найбільше впродовж місяця піднялася вартість на яйця – на 3,5% чи 1 грн/десяток. Якщо аналізувати варіацію цін у регіональному розрізі, то в Києві за один десяток яєць потрібно буде віддати 30,76 грн, на Кіровоградщині – 26,75 грн, на Житомирщині – 25,80 грн. Майже ідентична різниця складається і на кілограмовій буханці хліба вищого ґатунку  між Кіровоградською (18,51 грн), Донецькою (16,47 грн) і Тернопільською (15,16 грн) областями. До речі, Тернопільщина наразі вважається найдешевшим регіоном з точки зору цінової політики. Хоча, наприклад, на м’ясну продукцію найнижчі ціни зафіксовані на Донбасі – свинина там дешевше 100 грн/кг, що на 13% нижче, ніж у середньому по Україні.
Дорогі продукти на Закарпатті – свинина коштує майже 123 грн/кг, цукор – більше 19 грн/кг. Натомість практично всюди подешевшала гречка, яку в середньому можна придбати за 21,53 грн/кг. Ціни на ліки, алкоголь і сигарети також тримаються приблизно на одному рівні у всіх областях. Що стосується безпосередньо Кіровоградщини, у нас вино можна придбати орієнтовно за 55, 94 грн за пляшку, а сигарети з фільтром преміум-класу – за 32,63 грн за пачку. 
Варто відзначити, що за даними Національного банку України сигарети та алкогольні напої впродовж року тільки дорожчатимуть. За розрахунками експертів, тютюн підвищиться у вартості на 18%, алкоголь – на 11%. Оскільки акцизи до 2020 року мають зрівнятися з європейськими, то вже через кілька років пляшка горілки для порівняння коштуватиме більше 100 грн. 

Ціни зростають: де в Україні продукти обходяться найдешевше (ІНФОГРАФІКА)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований