28 березня 2024, четвер

Визначилися переможці обласного етапу щорічного Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», « Космічні фантазії» за напрямами: «Космічне мистецтво» та «Космічна історія»

На адресу оргкомітету регіонального відділення УМАКО «Сузір’я», яке працює на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» надіслано 313 індивідуальних та колективних творчих робіт із 19 районів, 4 міст області, 5 об’єднаних територіальних громад, 18 осередків Кіровоградської регіональної організації УМАКО «Сузір’я».

У  роботах простежуються уявлення їх авторів стосовно історії виникнення планети Земля, Сонячної системи і космосу, іншопланетних систем і позаземних цивілізацій та їх вивчення людиною з використанням в літературних творах фантастичних і казкових сюжетів, – розповідає виконавчий директор регіонального відділення УМАКО «Сузір’я Зінаїда Нечаєва.

– Характерно, що третина творчих робіт (122) за напрямком: «Космічне мистецтво» про досягнення науки і техніки в освоєнні космічного простору виконана їх авторами в різних стилях і техніках. Заслуговують на увагу  малюнки, виконані вихованцями гуртків закладів загальної середньої та позашкільної освіти Благовіщенського, Голованівського, Маловисківського, Знам’янського, Петрівського, Онуфріівського районів, міст Знам’янка, Олександрія, Кропивницький, Світловодськ. Колективні роботи у вигляді виробів із металу, дерева, пластмаси, вишивки надійшли із Бобринецького, Долинського, Кіровоградського, Компаніівського, Онуфріівського районів, міст Олександрія, Кропивницький, комунального закладу «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді». Найбільшу кількість мистецьких робіт, у яких відображаються космічні явища чи події, фантастичні сюжети та образи, представлено з Голованівського, Маловисківського, Новомиргородського, Онуфріівського, Устинівського Компаніівського, Знам’янського, Новоукраїнського, Долинського  районів, Кропивницького,  Світловодськ(23), Олександрія (17).

-Зінаїдо Іванівно,  вже можна назвати прізвища авторів робіт із їхніми уявленнями про Сонячну систему та Всесвіт за напрямом «Космічна історія»?

 -Звичайно. Порівняно з минулим роком кількість дитячих рефератів та доповідей за вказаним вище напрямом збільшилася, про що свідчать результати обласного етапу Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я». Серед інших надісланих робіт відзначено дослідження, зокрема, вихованця гуртка Олександрівської станції юних техніків Владислава Оліфіренка, учениці 7 класу Богданівської ЗШ І-ІІ ступенів філії КЗ «Петрівське НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія» Тетяни Волосянко, учня 10 класу КЗ «Долинська ЗШ І-ІІІ ступенів № І Долинської районної ради» Олександра Гергеля,учениці 9 класу ЗШ І-ІІІ ступенів №2 Кіровоградської міської ради Ірини Ланової.

У нашій  цікавій розмові йшлося й про подані на конкурс прозові та поетичні твори школярів і вихованців різних гуртків закладів загальної середньої і позашкільної освіти, об’єднаних територіальних громад за напрямом «Література та журналістика» як прояв обдарованості їхніх юних авторів, уміння володіти художніми засобами мови, образно висловлювати думки на письмі, вивляти зацікавленість у словотворчості космічною тематикою.

Як повідомила співрозмовниця, поетичні твори надіслали до оргкомітету 20 представників з Голованівського, Новомиргородського, Олександрівського, Новоукраїнського, Петрівського та Устинівського районів, а також із міст Олександрія, Знам’янка, Кропивницький, закладів загальної середньої освіти, розміщених на території Великосеверинівської, Первозванівської, Соколівської ОТГ Кіровоградського району, Ганнівської ОТГ Новоукраїнського району, Смолінської ОТГ Маловисківського району. Проектні роботи надійшли із міста Світловодськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільярд гривень видав ПриватБанк на потреби жителям Кіровоградщини

-Якщо конкретизувати думку, на розгляд журі обласного етапу Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», «Космічні фантазії» було надіслано прозові твори 22 юних авторів з Благовіщенського, Голованівського, Долинського, Новгородківського, Олександрівського, Новомиргородського, Маловисківського, Петрівського, Устинівського районів та міст області, -відзначила Зінаїда нечаєва.

– Проза любителів малих літературних жанрів  з числа учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців гуртків закладів позашкільної освіти в основному будується на вигаданих, у тому числі казкових сюжетах, розповідях про реальні та фантастичні події за участю  центральних персонажів. Кращими визнано творчі роботи представників закладів загальної середньої освіти трьох об’єднаних територіальних громад Кіровоградського району, а також Бобринецького, Голованівського, Долинського, Новомиргородського, Новгородківського, Маловисківського, Петрівського, Устинівського районів, міст Кропивницький, Знам’янка, Бобринець, у яких розкрито тему відповідно до її формулювання, простежується дотримання авторами прозових творів структури тексту з використанням художніх засобів, уміння уявляти та фантазувати.

– Серед творчих робіт  нами виділено поезію Ольги Титаренко з назвою «Таємниці небес» – учениці 6 класу навчально-виховного об’єднання «Голованівська загальнооосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. Т.Г.Шевченка – гімназія», поезію «Космос» Андрія Кичука – учня 7 класу Оситнязької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів філії КЗ «Великосеверинівська ЗШ І-ІІІ ступенів-позашкільний центр» Великосеверинівської сільської ради Кіровоградського району, поезію Поліни Гайдар «Мрія про космічні пригоди» – вихованки Будинку дитячої та юнацької творчості Олександрійської міської ради, поезію «Космічна подорож» ІриниЩирбул -учениці 6 класу навчально-виховного об’єднання «загальноосвітня школа і-ІІІ ступенів №20 – дитячо-юнацький центр «Сузір’я» Кіровоградської міської ради, – інформує  Зінаїда Нечаєва.

– Потурбувалися  члени журі й про нагородження 119  переможців і призерів обласного етапу  Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» « Космічні фантазії» за напрямами: «Космічне мистецтво» та «Космічна історїї», які  нагороджені  Грамотою  комунального закладу «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді». За якісну підготовку переможців обласного етапу цьогорічного Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» відзначено й діяльність 12 осередків Кіровоградської  Кіровоградської регіональної організаціїї «  УМАКО «Сузір’я». І це не все,  бо відповідним наказом начальника управління освіти, науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації Володимира Таборанського ще  5  осередків  нашої  організаціїї нагороджено дипломом.  А наразі ми чекаємо  на результати заключного етапу Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» « Космічні фантазії»,  який проводиться в Києві. На нього ми надіслали 36 кращих творчих робіт. Сподіваємося, що вони не залишаться без уваги організаторів проведення конкурсу, який дійсно є засобом  підтримки здібної та обдарованої молоді, розвитку технічної й літературної творчості молодого покоління, залучення дітей до практичної технологічної, проектної діяльності, виховання інтересу до авіації та космонавтики, науки і техніки.

– На завершення нашої розмови, Зінаїдо Іванівно, вітаю Вас із  сьогоднішнім Всесвітнім Днем авіації та космонавтики, до якого причетні ваш колектив та вихованці закладу, з побажанням здобувати  нові перемоги у престижних конкурсах не лише обласного, а й всеукраїнського та міжнародного рівнів.

Дякую за побажання.

Анатолій Саржевський

Фото автора

Визначилися переможці обласного етапу щорічного Всеукраїнського конкурсу Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», « Космічні фантазії» за напрямами: «Космічне мистецтво» та «Космічна історія»
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований