19 травня 2024, неділя

Краєзнавець з Кропивницького презентував книгу про Маловисківщину у Другій світовій війні (ФОТО)

На Маловисківщині, відразу у двох населених пунктах – селі Оникієве та місті Мала Виска – пройшла презентація  книги "Маловисківщина  в роки Другої   світової війни. Сторінки історії" наукового співробітника обласного художнього музею, члена Національної спілки краєзнавців України, лауреата обласної краєзнавчої премії імені Володимира Яструбова , у номінації "Нaукові дослідження з історії тa етногрaфії крaю" , зa цю книгу – Бориса Шевченка. 
Як зазначає Борис Шевченко, спілкуючись із земляками (він сам родом з с. Паліївка, що неподалік райцентру), прочитавши свого часу видану в Малій Висці у 2005 році книжку «Маловисківщина в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр», авторами якої стали педагог-краєзнавець Георгій Перебийніс і журналіст Григорій Красний, він відчув потребу написати нову книгу на цю, багато в чому не надто розкриту тему. Адже за цей час з’явилося багато досі недоступної інформації про період Другої світової війни, про що і йдеться в запропонованій широкому загалу книзі, яка, як науково-документальне видання, уже викликала неабияку цікавість у читачів.

«Завдяки доступу до архівів і інших джерел,  підтримці колег і багатьох однодумців, – розповів автор,-читач чи не вперше дізнається про справжній початок війни на теренах Кіровоградщини, яку війська нацистів захопили практично без  опору, а німців подекуди зустрічали з квітами. В чомусь вразить і розділ про період  окупації, нові дані про відомий танковий рейд в січні 1944 року та як визволялась територія   Маловисківського району . Абсолютно нова інформація – це розповіді про те, як функціонування підприємств, шкіл, лікарень, господарських дворів в період окупації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодик з Кіровоградщини став ведучим "Щоденника Євробачення" (ВІДЕО)

На думку автора, цю книгу мають прочитати не лише  фахівці-історики, а й  усі бажаючі. Але, на жаль, наклад першого видання книги надто мізерний (всього кілька десятків примірників), та й з метою економії коштів довелося значно "скорочуватись " у поданні  роздобутої інформації і уникати використання схем, карт і фотокопій цінних документів, тож  втілення цієї мрії багато в чому залежить від місцевої влади, а точніше – бюджетних можливостей  територій.

За позитивного вирішення цього питання  книга може  бути додрукована і поповнить фонди бібліотек, а відтак стане доступнішою для широкого загалу. Видана книга в Кропивницькому, а   її рецензентами стали такі відомі фахівці в сфері краєзнавства та історичних досліджень, як Василь Даценко ( історик, дослідник подій Другої світової війни, член Національної спілки краєзнавців України) і Вадим Колечкін ( провідний науковий співробітник відділу археографії та використання документів Державного архіву Кіровоградської області, кандидат історичних наук).

Фото: Златопіль

Краєзнавець з Кропивницького презентував книгу про Маловисківщину у Другій світовій війні (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований