02 травня 2024, четвер

На Кіровоградщині місцева влада порядкуватиме землею?

21 грудня 2014 року за участю заступника голови обласної ради Івана Владова відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального розвитку села, аграрної політики, харчової та переробної промисловості, раціонального використання земель.
 
У ході засідання депутати значну увагу приділили розгляду порядку надання земель сільськогосподарського призначення державної форми власності у власність або користування. Відповідно до чинного законодавства України розпорядниками цієї категорії земель є головні управління Держземагентства в областях, що здійснюють передачу земельних ділянок за непрозорими схемами, без врахування думки районних державних адміністрацій і місцевих громад. Процедуру з проведення земельних аукціонів із продажу цих земель ускладнено та, внаслідок відсутності коштів у державному бюджеті для організації їх проведення, значно загальмовано.
У результаті набули поширення випадки, коли жителі територіальних громад не можуть скористатися своїм законним правом отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства на території відповідної місцевої ради за місцем проживання, що призводить до виникнення конфліктних ситуацій між населенням і місцевою владою.
Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2014 року № 333-р, серед проблем, що потребують розв’язання, зазначається відсторонення місцевого самоврядування від вирішення питань у сфері земельних відносин, посилення соціальної напруги серед сільського населення внаслідок відсутності реальної влади місцевого самоврядування.
З огляду на зазначене, члени постійної комісії вирішили підготувати звернення до відповідних вищих і центральних органів влади з клопотанням про термінове вжиття заходів щодо розробки та прийняття відповідних нормативних і нормативно-правових актів із метою передачі органам місцевого самоврядування повноважень стосовно вирішення усіх питань земельних відносин незалежно від категорії землі, крім земель – об’єктів районного, обласного і державного значення, відміни проведення земельних торгів-аукціонів, що зволікають із вирішенням питань надання в оренду земельних ділянок, врегулювання питання щодо надання земельних ділянок (ріллі) у першу чергу місцевим сільгоспвиробникам.
Також на засіданні постійної комісії було розглянуто питання стосовно погодження проекту обласного бюджету на 2015 рік. З усіх питань порядку денного прийнято відповідні рішення.
На Кіровоградщині місцева влада порядкуватиме землею?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований