28 березня 2024, четвер

Свинство без винних: у лісосмузі Некрасівки виявлено тушу свині – мешканці обурені (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Весь учорашній день мешканцям дворів на розі вулиць Толстого та Желябова (район Некрасівки) добряче попсувало чуже свинство. Місцевий житель бачив, як ще в суботу, надвечір (близько 19.00), двоє молодиків несли заточуючись щось важке у старій шматі. Із собою мали лопати, тож логічно зауважив: «На метал пішли! А несуть – металошукачі!» Вранці ж з’ясувалося: невідомі залишили на стежці лісосмуги свинячий труп – вже синій і у чаді смороду.
«Зібралася батьків навідати, – розповідає декретна мама Вікторія Шепель, авторка тривожного посту у Facebook. Саме її допис підняв на ноги городян-екологістів – а тут оце. Смердить на всю околицю. Не може бути, щоб воно здоровим здохло. На око важить близько 70 кілограм».

 

«Свиню ми вияви близько 8-ої у неділю і одразу ж почали шукати кінці, – притуляє до себе слухавку голова тутешнього квартального комітету Олена Коломієць. – Удвох з інспектором спецінсекції обійшли всі шість вулиць, за які відповідаємо. У жодному з домоволодінь нашого приватного сектору свиней не тримають. Не знаю чому. Думаю, тварину  підвезли машиною. Щось таке бачив наш Іван, який виходив тоді у посадку косити. Та, кажуть, він на роботі зараз і не бере. Ми телефонували і на «101», і на «102», в «Екостайл» та «Універсал»». Жодна із спеціалізованих служб не могла нам допомогти, тому що дохла кішка чи собака – одна річ, а зі свинею ще слід розібратися. Чим хворіла? Як це загрожує людям? Ось сьогодні зі «101» – от нічого не скажу поганого – передзвонили…»

Не зважаючи на телефонну облогу, яка тривала зранку і до вечора учорашнього дня, прес-служба патрульної поліції датує перше звернення щодо цього випадку 9.00 сьогоднішнього ранку: «Невідомі залишили у районі залізничного переїзду по вулиці Полтавській тушу свині. У ході обстеження цієї ділянки лісосмуги ще якихось предметів виявлено не було».

Близько 11.00 слідом за екіпажом патрульної поліції приїхали спеціалісти лабораторії ветеринарної медицини – забрати зразки матеріалу для дослідження. За їхніми словами, результати найнеобхідніших аналізів будуть відомі за 12 годин. Наразі їх відвезли до Києва. Підтвердити підозри про інфікування свині штамом африканської чуми (у балачках над трупом, як стверджує активіст «Екологічної Ліги» Віталій Приходько, чулося  «чумка» й «карантин») нам відмовилися. Результату не дали й дзвінки на номери служби. Із того, що готові оголосити офіційно, – лише приблизна дата смерті. Хрюшка сконала три доби тому.
І напевно через наполягання працівників лабораторії тушу вирішено було спалити просто на місці – за допомогою трактора з ковшем, що підняв її угору та переніс подалі від стежки.

«У мене є питання тільки до способу реагування поліції – коментує Віталій Приходько. – Цікаво, чи внесене це звернення до ЄРДР і чому телефонувати довелося кілька разів. Адже місцина ця – прохідна, пересічена стежками, і людей тут чимало ходить».

Нагадаємо, сьогодні вранці під стінами міської адміністрації городяни мітингували через масове отруєння собак в найбільш заселених мікрорайонах Кропивницького.
Валентина Набока

 

Свинство без винних: у лісосмузі Некрасівки виявлено тушу свині – мешканці обурені (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований