16 травня 2024, четвер

На Маловисківщині провели вечір «знайомства» з Марком Кропивницьким

З метою вивчення та популяризації  творчості класика української літератури, театрала і громадського діяча Марка Кропивницького  у приміщенні Смолінського ДЮЦу пройшов  вечір  під назвою «Батько українського театру».

Його організували  за ініціативи Наталії Сизранової – бібліотекаря Смолінської бібліотеки №1 в рамках обласного конкурсу «Читаємо Марка Кропивницького». Вона ж і вела цей вечір, а допомагали їй – Наталія Васильєва і Катерина Яковлєва, тож разом вони ніби повернули глядачів у 18 століття, коли 10 травня 1840 року в селі Бежбайраки Бобринецького повіту Херсонської губернії народився Марко Лукич Кропивницький.

Цікаві розповіді з дитячого, юнацького та зрілого життя М. Кропивницького доповнювались показом документальних фотографій, відео, музичним супроводом та голосом з-за куліс.

Шлях простого хлопця з низів до визнання, до вершин театрального мистецтва може стати прикладом для сучасної молоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кіровоградщині чоловік настажувався на життя за гратами (ФОТО)

Він став батьком українського театру без протеже, без хабарів, лише завдяки своїй наполегливості, працелюбству, любові до життя.

Вірші Марка Кропивницького «Де ти бродиш, моя доле?», «Ой у саду на вишеньці» читали Діма Даценко і  Таня Васильєва.

Українські народні пісні на вірші Тараса Шевченка «Думи мої, думи», «Тече вода з під явору» виконала Катерина Рябчун, музичний супровід  Тамари Рябчун.

Як розповіла  Наталя Сизранова, у  підготовці та проведенні заходу були задіяні члени Клубу за інтересами «Чисте джерело поезії», Смолінська  школа естетичного виховання, зокрема її керівник Тамара Рябчун  та учениця школи  Катя  Рябчун. Технічну допомогу –  проектор , надав  начальник Смолінського СМСЧ № 17 Олександр  Фролов.

Слід також відзначити вдалу гру виконавців ролей у міні-сценці  «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», а саме – Оксани Тарас, Лілії  Киркач, Тетяни Уткіної – учасниць гурту  «Десонанс» Смолінського селищного будинку культури,  а також роботу звукооператора  Олександра Васильєва та відеооператора  Тетяни Васильєвої. Долучились до проведення вечора і волонтери  Микола Кавун, Сергій Сизранов, Анна  Бащуцька , а відео та фотозйомку забезпечували Сергій Пушкарьов і Тетяна Багой.

Фото: Златопіль

На Маловисківщині провели вечір «знайомства» з Марком Кропивницьким
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований