17 травня 2024, п’ятниця

Спільний ремонт: хто і скільки?

Багато з тих, хто мешкає у багатоквартирному будинку (далі – БКБ), досі не знає, що з 2015 року в Україні діє закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». У ньому чітко визначено, що відповідальність власника не закінчується порогом його квартири. Тобто, обшарпані стіни в під’їзді, діряві покрівлі, зношені інженерні мережі та вибиті шибки у вікнах – це, насамперед, проблема власників квартир цього будинку. Мешканці мають самі проявляти ініціативу і ставати справжніми господарями спільної власності. Для цього у них є декілька варіантів – створювати ОСББ, призначати управителя або здійснювати управління силами співвласників (мешканців) будинку. Та всі чудово розуміють, що власними зусиллями відремонтувати все те, до чого жодні руки не торкалися десятиліттями, просто не можливо. Насамперед, це дорого і багатьом не по кишені.
Дієвий, на наш погляд, шлях виходу із такої ситуації запропонував депутат міської ради м. Кропивницького Олександр Цертій. Проаналізувавши, що відбувається в інших містах, він розробив програму, яка передбачає співфінансування за рахунок коштів бюджету міста необхідних робіт з енергозбереження, проведення ремонтів та ін. Головна ідея програми – дати можливість мешканцям БКБ всіх без виключення форм управління (з ОСББ або без нього, з ЖБК або управителями) реалізувати свої потреби за допомогою співфінансування з бюджету.
Зважаючи на гіркий досвід попереднього опалювального сезону і необхідність в першу чергу проведення  робіт з енергозбереження, запропоновано наступне співфінансування: 90% вартості робіт – за рахунок коштів бюджету м. Кропивницького, 10% – за рахунок співвласників будинку – для виконання робіт з енергозбереження, у всіх інших випадках – 40% з бюджету і 60% за рахунок співвласників.
Таке співвідношення часток співфінансування підтримали активісти БКБ, під час круглого столу, організованого автором Програми для її обговорення з громадою міста. 
«Щоб ваш будинок чи під’їзд потрапив під дію Програми, потрібно насамперед створити ініціативну групу з сусідів-власників житла з трьох осіб. Ця група має визначити необхідні, на їх думку, види робіт і заповнити заявку, яку подати до Головного управління житлово-комунального господарства міськради (ГУЖК). Управління протягом 10 днів проводить обстеження БКБ, складає калькуляцію та визначає орієнтовну вартість цих робіть. Далі ініціативна група збирає загальні збори співвласників БКБ, які приймають рішення щодо остаточного обсягу робіт, укладення з ГУЖК договору про організацію здійснення робіт та виконання функцій їх замовника. Збори визначають також частку кожного співвласника БКБ у фінансуванні робіт, спосіб накопичення цих коштів та порядок їх передачі замовнику. До повноважень зборів належить і визначення уповноваженої особи з числа співвласників будинку. Уповноважена особа надалі буде переставляти інтереси співвласників БКБ та виконувати контролюючу функцію на всіх етапах: від узгодження технічного завдання і критеріїв відбору ГУЖК виконавця робіт до моменту підписання актів виконаних робіт. Надалі кожен крок ГУЖК погоджується з уповноваженою особою, а інформація про підписані договори та стан виконання робіт висвітлюється на офіційному сайті міськради,» – розповів про Програму Олександр Цертій.
Проте ремонти багатоповерхівок в обласному центрі і надалі залишаться проблемою, яку мешканці повинні вирішувати самотужки. На сесійному засіданні депутати Нашого Краю, Опозиційного Блоку, Рідного Міста та УКРОПу не підтримали Програму співфінансування і не захотіли перекласти частину фінансування робіт з енергозбереження, ремонту та іншого у  багатоквартирних будинках на міський бюджет, до якого ми з вами сплачуємо податки.
Та як би не склалося, пам'ятаймо, що є спільними власниками наших багатоквартирних будинків і повинні відповідати за порядок не лише в межах своєї квартири.
Ольга Швиденко
 
 

Спільний ремонт: хто і скільки?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований