01 червня 2024, субота

Oператoр машиннoгo дoїння вирoщує елітний винoград на Кірoвoградщині

VFL.RU - ваш фотохостинг

Крім основної роботи, оператор машинного доїння «Петриківського молока» 27-річний Андрій Іванов з Нової Праги у вільний час вирощує виноград. Захопленню віддав 3 роки.

Рослини розводить у дворі, на площі у 20 соток. Всі оточує любов’ю. Каже, що розсажує не для вина, а – для самих ягід. Виноградарство вважає душевною втіхою. Та має вже понад півсотні елітних сортів винограду. Їх кількість планує збільшити до двохсот.

«На осінь замовив нові кущі у виноградарів  з Олександрії – Віктора Кононенка та Миколи Люлькова. Вони досвідчені, – говорить. – На ринку ж рослини не купую. Пересвідчився, що там часто сумнівна якість. Уже освоїв всі тонкощі справи. Починав вирощувати виноград, бо було цікаво. До того ж, ягоди полюбляє моя 4-річна донечка Мар’яна. Хочу, щоб їла без хімії. Також врахувую економічну складову. Перші десять саджанців купив за 900 грн, хоча є й набагато дорожчі».

З розведенням винограду Андрію допомагає молодший 24-річний  брат Сергій.

«Ми живемо по-сусідству. Разом садом опікуємося. Та власне і наш прадід Дмитро з Донецька тим займався. Дуже любив цю справу, як і ми».

Нині у Андрієному садку з десяток винних сортів винограду та до півсотні десертних. Та він постійно додає нові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бобринецькому районі пoчали будівництвo амбулатoрії

VFL.RU - ваш фотохостинг

«Для нашого клімату найкраще підходять і добре ростуть такі, як «Самбо», «Імпульс», «Надія-Азес»,«Кишмиш білий та венгерський». Дають гарний врожай і витримують морозидо -25-26˚С. 

Але якщо зима виявиться суворішою, то рослини варто завчасно захистити. Морози краще переносять дорослі кущі, а молоді не так. Їх накриваю спеціальними пірамідками із шиферу та бастизолу. Багато кущів ще досить невеличкі  і тому жодного разу не плодоносили».

А загалом, то основний свій врожай садівник збирає у серпні. Зараз у нього дозріває пізній сорт «Молдова» (зберігається до кінця року) та «Оригінал» (може пролежати 2 тижні).

У виноградарство брати вкладають багато сил і наснаги. Найбільший врожай вперше мають цьогоріч. Самі споживають, а лишок розпродають. Досвід у садівництві переймають також у земляка – Анатолія Моздолевського, який добре на ньому знається.

Джерело: lutsenkonataliia.blogspot.com

 

Oператoр машиннoгo дoїння вирoщує елітний винoград на Кірoвoградщині
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований