19 квітня 2024, п’ятниця

Радiоактивне захоронення на Кiровоградщинi лiквiдують за пiдтримки НАТО (ВIДЕО)

9802033041aa668c667352bf4f377e19.jpg

На Кiровоградщинi стартує проект Трастового фонду НАТО iз захоронення радiоактивних джерел "Лiквiдацiя могильника радiоактивних вiдходiв, якi зберiгаються на об’єктi "Цибульове" Мiнiстерства оборони України.

Про це йдеться на офiцiйному сайтi Мiнiстерства оборони України, iнформує Златопiль.

Урочиста церемонiя по запуску проекту вiдбулася у Києвi, 26 вересня.

У заходi взяли участь Вiце-прем’єр-мiнiстр України з питань європейської та євроатлантичної iнтеграцiї Iванна Климпуш-Цинцадзе, заступник Мiнiстра оборони України з питань європейської iнтеграцiї генерал-лейтенант Анатолiй Петренко, Менеджер програм загальних послуг та спiвробiтництва Агенцiї НАТО з пiдтримки та постачання (NSPA) Джон Босманс, Голова Державного агентства України з управлiння зоною вiдчуження Вiталiй Петрук, iншi почеснi гостi.

"Сьогоднi безперечно початок важливого проекту для Мiнiстерства оборони, який дозволить нам виконувати одне iз завдань оборонної реформи, а саме вивiльнити Збройнi Сили вiд виконання невластивих функцiй, адже це те, що вiдволiкає нашi людськi i матерiальнi ресурси. I саме за пiдтримки НАТО ми зможемо оптимiзувати нашi спроможностi для виконання прямих вiйськових завдань", – зазначив Генерал-лейтенант Анатолiй Петренко.

Також він назвав започаткування проекту демонстрацiєю успiшного спiльного виконання Комплексного пакету допомоги НАТО Українi і пiдкреслив, що Мiнiстерством оборони будуть забезпеченi усi заходи, що стосуються його виконання .

"Проект буде реалiзовано за 18 мiсяцiв, вiдповiдно до мiжнародних норм та стандартiв. Це дозволить усунути всi загрози, пов`язанi  з могильником радiоактивних отходiв", – зазначив Менеджер програм загальних послуг та спiвробiтництва Агенцiї НАТО з пiдтримки та постачання (NSPA) Джон Босманс.

Результатом зазначеного проекту стане реабiлiтацiя територiї, на якiй зараз зберiгаються радiоактивнi вiдходи (РАВ), а також усунення загрози незаконного розповсюдження радiоактивних матерiалiв за межi об’єкта i зменшення негативного впливу РАВ на довкiлля та населення регiону. Досвiд, отриманий пiд час реалiзацiї проекту, буде використано для лiквiдацiї iнших сховищ та мiсць зберiгання "iсторичних" радiоактивних вiдходiв на територiї України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат ВР назвав Президента брехунoм

Сумарна вартiсть проекту становить 1,5 млн євро.

Провiдною країною та донором у цьому проектi є Федеративна Республiка Нiмеччина.

Радiоактивне захоронення на Кiровоградщинi лiквiдують за пiдтримки НАТО (ВIДЕО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований