04 травня 2024, субота

На Кіровоградщині через бюджетні борги діти залишились без ліків

У відкритому листі кіровоградська організація “Серце матері” звернулась до чиновників із проханням пояснити чому діти з епілепсією та ЖЦП залишились без життєвонеобхідних ліків, зокрема протисудомних препаратів, повідомляє Гречка.
«Держава забезпечувала нас через міську поліклініку протисудомними препаратами – Латригіл та Конвульсофін. Ці препарати є в реєстрі життєво необхідних лікарських засобів. Але з лютого ми не отримуємо ці ліки, – поділилась наболілим мама 9-річного хлопчика з ДЦП та епісиндромом Наталя Ткачик. – Раніше були перебої. Якщо ліків не було на момент, коли я мала отримати їх по безкоштовному рецепту, ми чекали кілька тижнів і все одно отримували. Зараз нам лікарі говорять купувати їх за свої кошти. Я не працюю, якщо чоловіка заберуть в АТО, а йому вже дзвонили з військкомату, то я не знаю за які гроші ми купуватимемо ці препарати. Наприклад, Конвульсофін коштує майже 500 гривень одна упаковка на 100 таблеток, а ми їх отримували 400 таблеток на місяць. Якщо ми різко припинемо їх приймати, то дитина може потрапити до реанімації. Ми їх вже 8 років приймаємо щодня і під пильним наглядом лікаря».
«У нас кредиторська заборгованість ще з минулого року. Закрити за рахунок медичної субвенції ми її не можемо, бо коштів на це нам не вистачає. Тому КП «Кіровоградфармація», яке працює з поставниками лише по передоплаті, нам відмовляє у відпуску наперед. Це до того ж ще й дороговартісні препарати. Зараз Іван Іванович кожен день їздить у Київ, веде переговори щодо того, щоб нам збільшили суму субвенції, а на цей момент ми не можемо нічим допомогти. Сподіваємося, що така ситуація буде тимчасовою» ,
пояснила Оксана Макарук, начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради.
Наразі сказати чи будуть ці препарати безкоштовно надалі, ні чиновники, ні лікарі прогнозувати не беруться.
На Кіровоградщині через бюджетні борги діти залишились без ліків
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований