06 травня 2024, понеділок

Солодкий блеф по-кіровоградськи

Вже другий день Кіровоград, як загалом і більшу територію України лихоманить від стрімкого зростання цін на олію, борошно, крупи та особливо цукор. Люди в паніці вигрібають полиці під нуль, керівництво ж магазинів на контакт йти не збирається й судячи з усього лише тихенько посміюються з наївності українців.
 
Варто згадати, що невмотивоване зростання цін підігріте загальною панікою та, як наслідок, шаленим попитом на певний вид товарів для України не в новинку. Якщо не брати до уваги долари котрі кіровоградці ладні скуповувати за будь якої ціни, останнім таким стрибком було шалене зростання цін на сіль, котра не без сприяння самого населення за декілька днів минулого року різко зросла в ціні та фактично на тиждень зникла з полиць міста, після чого благополучно повернулась до попередньої цінової позначки. Точно такий ажіотаж цього дня ми могли спостерігати в центральних супермаркетах міста – Сільпо, АТБ та у Соціальному магазині. Одразу зазначу адміністрація закладів на жаль й досі не надто орієнтується в чинному законодавстві України, та керується у своїй діяльності виключно вказівками начальства, тож від усіх адміністраторів отримати будь який коментар мені не вдалось. На крики про заборону фото- та відео зйомку, махання руками та розмови типу «ви мнє тут не умнічайте, а то щас охрана вас вивєдєт» аргументи та посилання на ст. 34 Конституції чи ст. 25, ч. 1 «Про інформацію» не діяли. До честі адміністрації супермаркету «Сільпо» скажемо – після півгодинного діалогу мені з оператором (зйомка велась також на відео носії) дозволили відзняти пусті ємності де раніше знаходився цукор. Що ж до ціни, то з впевненістю сказати якою вона була в даному супермаркеті не можу, оскільки цінників, як загалом і цукру, окрім рафінаду, у магазині не виявилось.
АТБ порадував наявністю на полицях цукру, однак ціна в порівнянні з позавчорашньою зросла на третину – 15,29 грн. за кілограм. Окрім того даний товар відпускається лише по 5 пачок в одному чеку, що для пересічного покупця є показником дефіцитності товару.
 
Ще більш цікавою для покупців є ціна в «Соціальному магазині» де, як виявилось, ціна на цукор абсолютно не соціальна – 21,49 грн. за кілограм. Та й інформація, про те, що на одну соціальну картку в місяць можна придбати лише три кілограмових пачки цукру видається досить дивною. Про неадекватну поведінку адміністратора й даного магазину згадувати навіть не хочеться. Однак не можу не вказати на те, що після моєї появи в «Соціальному магазині» ціну на цукор, що була розміщена й на вулиці в переліку так званих «товарів першої необхідності», одразу ж зняли.
За коментарем щодо даної ситуації ми звернулись до профільного заступника мера Сергія Васильченка, однак судячи з усього реального впливу на ситуацію у мерії наразі немає.
 
{youtube}v=xlSqjfl5Op0&feature=youtu.be{/youtube}
 
Антимонопольний комітет наразі від коментарів утримується. В неофіційній розмові пояснюють – ситуацією займаються, однак з причин офіційної заборони урядом проведення будь яких перевірок підприємств, результати цієї роботи можуть бути дуже не скоро. А поки чиновники намагаються знайти вихід та врегулювати ситуацію на загальнодержавному, обласному та місцевому рівнях, рядовим кіровоградцям рекомендуємо – не піддавайтесь на провокації створюючи штучний ажіотаж. Пам’ятайте, якщо ви готові платити за товар вдвічі дорожче, чекайте на трикратне збільшення його ціни. Будьте розсудливішими та хоч інколи думайте особисто, а не колективно.
Солодкий блеф по-кіровоградськи
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований