29 березня 2024, п’ятниця

Юлія Тимошенко: “Я не стану домовлятися з жодним із олігархів і з Порошенко також”

Ні, не можна сказати, що я повністю помилився, коли висловив напередодні припущення, що лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко буде «мочити» президента Петра Порошенка в прямому ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Вона таки обрушила вчора на Петра Олексійовича стріли критики, але більшу частину свого виступу Тимошенко присвятила тому, що має намір зробити в Україні після своєї перемоги на президентських виборах.

Лідер «Батьківщини» прийшла в понеділок увечері на передачу не сама, а привела частину своєї команди. І почала вона свій виступ з планів перетворень в країні, які почне в разі своєї перемоги на президентських виборах.

Зокрема, Тимошенко запропонувала між президентськими і парламентськими виборами в Україні, які пройдуть навесні і восени 2019 року відповідно, провести референдум, щоб прийняти нову Конституцію.

«Ми будемо йти законним, конституційним шляхом, не будемо через коліно розпускати парламент, сіяти нові протистояння. Наше завдання – за ті півроку, які будуть між президентськими і парламентськими виборами, провести референдум, прийняти нову Конституцію. Та й вибори до парламенту провести за новою системою», – сказала вона.

Тимошенко вважає, що необхідно з Конституції прибрати двовладдя, через яке реально урядом керує і прем’єр-міністр, і президент. При цьому вона підкреслила, що за Конституцією у всенародно обраного президента повинна бути можливість реально брати на себе відповідальність, керувати процесами, але бути підконтрольним і підзвітним.

Досить докладно лідер «Батьківщини» торкнулася теми цін на газ і комунальних тарифів, про що в окремому повідомленні розповіла минулої ночі прес-служба партії.

За її словами, відразу після перемоги на виборах новий президент подасть до парламенту законопроект про зміну порядку забезпечення населення газом. Українці отримають газ власного видобутку за вдвічі нижчою ціною, що істотно зменшить витрати на житлово-комунальні послуги.

Тимошенко пояснила, що з моменту набуття Україною незалежності і до 2014 року існував порядок, за яким український газ власного видобутку віддавали на потреби населення «за українськими цінами».

«Це було нормою, яка була затверджена постановами уряду і рішенням НАК” Нафтогазу “. Банани в Еквадорі продають за німецькими цінами ? Або лосось в Норвегії за африканськими цінами? У Казахстані свій газ продають населенню по 80-90 доларів за тисячу кубометрів, а нам по 305 доларів з 2014 року. Хто це придумав, хто це вирішив, щоб 300% рентабельності, прибутку в рік, заробляли на людях, що мають в 16 разів нижче доходи, ніж в Європі?», – обурилася вона.

Тимошенко переконана, що вітчизняного газу вистачає для потреб населення та підприємств ТКЕ, адже сьогодні Україна видобуває лише на державних підприємствах – 16,4 млрд кубометрів газу, а люди на свої цілі (тепло, гаряча вода) використовують тільки 15,8 кубометрів.

Саме тому законопроект, який поверне український газ українцям стане одним з перших, які має подати новий президент. Це також дозволить знизити ціну блакитного палива мінімум удвічі, причому зробити це можливо впродовж місяця, вважає голова партії.

«У цьому ж законопроекті буде чіткий норматив рентабельності – 30% річної прибутковості. Ми цей закон покладемо в основу ціноутворення, воно монопольне. Адже ринку у нас немає, якщо постановою уряду встановлюється ціна на газ. Нам потрібен максимум місяць, щоб вдвічі знизити ціни на газ», – сказала вона, зазначивши, що зниження ціни призведе до суттєвого зменшення витрат на житлово-комунальні послуги.

За її словами, згідно бухгалтерським звітам «Укргазвидобування», реальна ціна на газ (з огляду на вартість видобутку газу, всі податки, 30% рентабельності, транспортування і 30% прибутковості для розвитку галузі) складає 3,55 грн за кубометр, «а нам продають сьогодні по 8,55 грн».

У той же час, запевнила Тимошенко, найбільш незахищені верстви населення продовжать отримувати субсидії.

Крім того, вона торкнулася тем дуже низького економічного зростання в Україні, маленьких доходів населення, масового від’їзду українців за кордон, тотальної корупції в країні. І тим самим «мочила» нинішню владу на чолі з Порошенком.

При цьому хоча серед запрошених експертів і були такі, які, скажімо так, явно не палають любов’ю до Юлії Володимирівні (наприклад, відома журналістка Соня Кошкіна та політолог Володимир Фесенко), але на всі їхні запитання Тимошенко відповіла чітко і абсолютно спокійно.

Так, одним з провокаційних питань стало твердження, що, мовляв, Юлії Володимирівні доведеться домовлятися з тим же Петром Олексійовичем і іншими олігархами, оскільки в разі перемоги на президентських виборах їй доведеться ще півроку мати справу з нинішньою Верховною Радою.

Однак лідер «Батьківщини» категорично заявила у відповідь, що не має наміру ні про що домовлятися з жодним з олігархів і з Порошенком теж.

Також Тимошенко сказала в ефірі про свою повну впевненість в тому, що їй доведеться в другому турі зустрітися з Порошенком і що вона переможе.

Ведучий несподівано, близько 12 години ночі, оголосив про завершення ефіру, коли програма була ще в самому розпалі і коли навіть не встигли ані слова сказати деякі присутні в студії члени команди Тимошенко. Але, мабуть, такі були домовленості про формат програми, що не дозволило лідеру «Батьківщини» приділити багато часу критиці нинішньої корумпованої влади.

Загальне враження – вчора на ICTV яскраво і ефектно виступила майбутній президент України, в чому не було сумнівів ні у кого з присутніх в студії…

Юлія Тимошенко: “Я не стану домовлятися з жодним із олігархів і з Порошенко також”
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований