20 травня 2024, понеділок

Військові літаки СУ-24 приземлилися на Кіровоградщині

Чотири борти СУ-24 зі Старокостянтинова приземлилися на військовий аеропорт у Канатове. Бійців військово-повітряних сил України урочисто зустрічали на Кіровоградщині. Про їхню зустріч в обласному центрі на своїй сторінці у Фейсбук написав член виконкому Кіровоградської міської ради Олександр Цертій, пише «Гречка».
 
Військовим організували прийом у стінах Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету України. За словами Цертія, бойова ланка та їхні екіпажі прибули в Канатове для виконання поставлених керівництвом завдань і проходження служби.
«Це вже реальний початок відродження відомого військового аеродрому і повернення нашим військово-повітряним силам булої могутності», – зазначає член виконкому.«Аеродром Канатове розташований в центрі України, входив до системи захисту ППО, його бомбардувальники захищали всю територію України. Таких аеродромів 1-ї категорії в Україні було всього 5. Злітна смуга, інфраструктура, зручне географічне розташування та технічне оснащення робили його унікальним», – згадують на форумах військові льотчики.
Близько 30 бомбардувальників Су-24, здатних нести на своєму борту боєголовку з ядерним зарядом, до 2004 року було відігнано в Старокостянтинів, інфраструктури та матеріальні цінності частково розкрадено. 
У 2009 році військова частина А1405 (Канатове) відзначила своє 50-ти річчя. Про аеродром, як і про існування в Україні Збройних Сил, згадали лише після агресії Росії.
16 червня 2014 року військовий аеродром “Канатове” пережив друге своє народження. На урочистій церемонії виступив заступник командувача повітряних сил Збройних Сил України з логістики – начальник логістики, генерал-лейтенант Володимир Шатов, який зазначив, що відродити “Канатове” для нього справа честі, оскільки 10 років тому він проводжав звідси останні літаки.
Вже в жовтні 2014 – го планували прийняти перші літаки, для цього мали відновити злітно-посадкову смугу та центр управління польотами.
«Загалом на військовому аеродромі після відновлення працюватимуть близько 220 військовослужбовців», – зазначив Шатов. 
Тоді ж пообіцяли відновити ще три аеродроми:
• в Мартинівці (м. Вознесенськ, Миколаївської області) до 2001 року базувався 642 винищувальний авіаполк на МіГ-29.
• аеродром Буялик (Одеська обл.) покинутий українськими військовими у 2003 році – до цього тут базувалися розвідувальні Су-24МР з 511-го розвідувального авіаполку.
• аеродром Червоноглинське (Арциз, Одеська обл.) як авіакомендатура існував до 2003 року, а до 1998 року тут базувалася 206 авіабаза (737 винищувальний авіаполк).
Військові літаки СУ-24 приземлилися на Кіровоградщині
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований