20 травня 2024, понеділок

Кіровоградські посадовці та громадські діячі обговорили новітні зміни до законодавства та їхній вплив на життя регіону

У стінах Кіровоградської облдержадміністрації за ініціативи представників громадської ініціативи "Реанімаційний Пакет Реформ". відбувся круглий стіл на тему: "Дорогою реформ: Як зміни законодавства вплинуть на життя кіровоградців", інформує кореспондент «Златополя».
 
У привітальному слові до учасників круглого столу голова облради Олександр Чорноіваненко наголосив на важливості зібрання. «Країна прожила 24 роки без глобальних реформ, і наразі ми не можемо далі жити за старими схемами. Вдосконалення потребує ряд життєво важливих напрямків – те ж виборче законодавство та територіально-адміністративний устрій держави. Я впевнений, лише шляхом подібних діалогів, з подальшою реалізацією напрацьованих ініціатив ми зможемо на краще змінити власну країну».
А розпочали безпосередньо роботі з обговорення майбутніх виборів до місцевих рад. Так координатор виборчого напрямку реанімаційного пакету реформ Вадим Міський наголосив – нинішня виборча модель віджила своє та потребує заміни на більш сучасну та менш за корумповану. «На сьогодні у Верховній Раді зареєстровано чотири законопроекти про вибори до місцевих рад. Перший зареєструвала фракція «Батьківщина» і хоча в ньому говориться про відкриті списки, однак вдалою її назвати важко, адже по суті якщо не зважати на назви залишаються все ті ж закриті списки. Другий проект – Миколи Федорука, в котрому пропонується мікс з 9 виборчих систем, який, є вельми цікавим, однак вельми важким для реалізації в такий короткий строк. Третій проект – Олександра Черненка, екс-голова комітету виборців України, котрий пропонує у своєму законопроекті відкриті списки для обласних і великих міських рад. А в менших радах і надалі проводити вибори за багатомандатною системою. Останній проект запропонував нардеп Ігор Попов, однак там так само бачимо підміну понять – під назвою «відкритий список» все ті ж знайомі нам «закриті».
Свою підтримку київські експерти прогнозовано віддали проекту нардепа Черненка. На думку столичних гостей, це чи не перша можливість в Україні отримати якісний склад рад, коли виборець може коригувати список, а по округу розігруватиметься 2-4 мандати, що нівелює можливість підкупу виборців. На жаль, відмічають експерти, у Верховній Раді є певний спротив даному проекту, однак відступати від даної моделі вони не збираються.
Згадали на зустрічі й про впровадження децентралізації влади. Обговорення даної теми особливо підтримав Олександр Чорноіваненко, котрого невдовзі очікує повторна спроба голосування на сесії міськради Перспективного плану об’єднання громад. Модератором теми виступив київський експерт Юрій Ганущак.
“ Тільки 5% з 11 тисяч сільських рад мають населення понад 5 тисяч чоловік. 95% бюджетів таких рад складають витрати на утримання самих себе. Ми розуміємо, що реальний бізнес буде йти туди де адмінвидатки будуть мінімальними, а інфраструктура достатньо розвинута. Тому шлях об’єднання є єдино правильним. Таким шляхом пішла Польща ще у 70-х роках коли громади об’єднали не залишивши жодної 5000 осіб.
Головне при об’єднанні не робити все механічно. Продумати усі можливі мінуси та зосередити населені пункти навколо єдиного, найбільш розвинутого центра, на відстані не більше 20 км. Інакше люди будуть шукати більш наближений центр економічної стабільності.
Не треба боятись, що при об’єднанні громад навколо міста село зникне. Місто не урбанізує село, зате з’являється комфорт для жителів села і простір для ведення бізнесу”, – підсумував обговорення теми Юрій Ганущак.

Кіровоградські посадовці та громадські діячі обговорили новітні зміни до законодавства та їхній вплив на життя регіону
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований