26 квітня 2024, п’ятниця

Студенти КНТУ відремонтували для військових позашляховик

Вдруге на останній місяць кафедра експлуатації та ремонту машин Кіровоградського національного технічного університету допомагає поліпшити стан автомобільно-технічного оснащення 34-го мотопіхотного батальйону 57 мотопіхотної бригади Збройних сил України. Викладачі та студенти кафедри ЕРМ повернули працездатний стан командирському позашляховику УАЗ-469. В процесі ремонту ще знаходиться батальйонний УАЗ-452.
 
В середині травня університет передав військовим 34-го мотопіхотного батальйону повнопривідну вантажівку УАЗ-3303, повністю відновлену на кафедрі експлуатації та ремонту машин силами викладачів, співробітників та студентів університету. Коли військовослужбовці приймали подарунок, ректор КНТУ Михайло Черновол, керівництво кафедри ЕРМ запропонували військовим подальшу допомогу з боку кафедри, наприклад, в ремонті техніки. Командування військового підрозділу, звичайно, прийняло пропозицію. Незабаром представників кафедри запросили на кіровоградську базу батальйону і продемонстрували декілька машин, що знаходились у неробочому стані.
«Періодично 34-й батальйон повертає з передової свої автомобілі, у яких з технічних причин вийшли з ладу певні вузли чи механізми: ходова частина, трансмісія, двигун тощо, – розповідає заступник завідувача кафедри експлуатації та ремонту машин КНТУ, доцент Сергій Магопець. – Ці машини транспортують зі Сходу на базу в Кіровограді і потім ремонтують. Нам надали можливість переглянути всю їхню техніку, що підлягає ремонту, та вибрати автомобілі, які ми зможемо полагодити в умовах майстерні кафедри. Ми вибрали дві схожі машини: командирський позашляховик УАЗ-469 та фургон УАЗ-452, на яких вийшли з ладу двигуни. Обидві машини привезли із військової частини на евакуаторах. Одну доставили к нам на кафедру, іншу – на ремонтну площадку друзів нашої кафедри компанії «Авто-Шанс». Сервісний центр компанії «Авто-шанс» щороку приймає на практику наших студентів, їхні працівники здобувають у нас на кафедрі вищу освіту, тобто ми давно та плідно співпрацюємо. Вони допомагали нам відновлювати УАЗ-3303, і зараз взяли до себе УАЗ-452, щоб провести ремонтні роботи по двом машинам паралельно і зекономити час.
На кафедрі ЕРМ ми своєї невеличкою бригадою в складі декількох викладачів та п'яти студентів провели капітальний ремонт двигуна УАЗ-469: повністю розібрали двигун, визначили причину виходу з ладу (кривошипно-шатунний механізм, а саме – колінчатий вал, ми його відремонтували), зібрали двигун наново. Одночасно усунули всі дефекти, які було виявлено в процесі ремонту двигуна, та налаштували механізм газорозподілу силового агрегату.
[widgetkit id=577]
Якщо минулого разу, коли ми відновлювали для військових 34-го батальйону вантажівку УАЗ-3303, над машиною переважно працювали викладачі і співробітники, то зараз великий обсяг роботи по ремонту двигуна виконали студенти четвертого курсу (Ігор Дігусар, Аркадій Овчаренко, Богдан Петров, Олександр Самборський, Олександр Стрельцов, всі – студенти групи АТ 11 – прим.). Вони вже отримали необхідні теоретичні навички з дисциплін «Двигуни», «Автомобілі» тощо, зараз вже виходять на складання державних іспитів, закінчують навчання в бакалавріаті та збираються далі поступати до магістратури. Всі вони добровільно визвалися допомогти. Спочатку до майстерні прийшли двоє студентів і запитали, чи не можуть чимось допомогти? Потім долучились інші. Коли зібралось п'ятеро студентів і ми побачили, що вони серйозно налаштовані працювати, ми, викладачі, вже займались тільки ремонтом найбільш відповідальних вузлів і загальним керівництвом. Решту роботи по демонтажу, розбиранню, чистці, складанню, перевірці двигуна виконали студенти.
Як і раніше, ми самі шукали запчастини, яких не вистачало. Наприклад, коли ми забирали УАЗ-469 з частини, у нього не було стартера. Військові пообіцяли довезти, але не встигли – на фронті відновились бойові дії і їм вже було не до ремонту машини. Ми не стали чекати, студенти розібрали три неробочих стартера і зібрали із тих запчастин один робочий.
Потім студенти забажали відновити зовнішній вигляд автомобіля. За два дні вони повністю вимили, вичистили машину від пилу та бруду, зробили деякі рихтувальні роботи по кузову, встановили відсутню систему зовнішнього освітлення. Далі вони взяли фарбу та нанесли – за узгодженням з військовими і за їхніми схемами – нову камуфляжну розкраску та білі полоси, які служать відмітною ознакою техніки ЗСУ. Після цього ми доставили автомобіль у військову частину, де УАЗ вже пройшов певні випробування. Машина на ходу, все працює.
Другий автомобіль поки що знаходиться в процесі ремонту. Виявилось, що там вийшли за ладу не тільки двигун, а ще й коробка передач, яка, нажаль, відновленню вже не підлягає. Потрібно замінювати весь агрегат, тому зараз ми шукаємо іншу коробку передач».
 

Студенти КНТУ відремонтували для військових позашляховик
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований