18 травня 2024, субота

Росія не отримає ядерний завод у Смоліному?

Російська державна корпорація «Росатом» розлючена заявами в українських ЗМІ "щодо статусу і перспектив реалізації двох російсько-українських проектів”. Українська строна наразі повернула російській вкладені гроші та веде переговори з двома іншими партнерами – провідними виробниками ядерного палива, пише інтернет-видання «Перша Електронна».
 
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін пропонує Верховній Раді денонсувати угоди з РФ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Крім того, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомив, що може бути розірвано і угоду з РФ про будівництво заводу з виробництва ядерного палива на Кіровоградщині. Оскільки та, не виконує своїх зобов’язань ні з будівництва 3-го і 4-го блоків (Хмельницької АЕС – ІФ), ні з будівництва заводу.
Проте, у “Росатомі” стверджують що вже вклали значні фінансові ресурси у прект, і “ТВЕЛ” очікує практичних дій від України для його продовження.
За часів диктатури Януковича “ТВЕЛ” виграв тендер із вибору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива у 2010 р. Під спорудження об’єкта виділено 6,8 га біля селища Смолиного, що на Кіровоградщині. Українському держконцерну “Ядерне паливо” належить 50% + 1 акція ПрАТ, “ТВЕЛ” – 50% мінус 1 акція.
Основні будівельні роботи на майданчику, які передбачалося розпочати в другому кварталі 2014 р., планувалося фінансувати за рахунок коштів, залучених у результаті емісії акцій СП. У жовтні 2013 р. було схвалено додаткову емісію акцій СП, у листопаді “ТВЕЛ” повідомив, що вніс на оплату своєї частки $42 млн. Для визнання емісії такою, що відбулася, український співвласник СП мав внести аналогічну суму до 31 грудня 2013 р.
Україна від додемісії СП відмовилася, не сплативши свою половину а Держконцерн “Ядерне паливо” повернув “ТВЕЛ” $42 млн, перерахованих на рахунок ПрАТ “Завод ЯТ”.
Росія не отримає ядерний завод у Смоліному?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований