29 вересня 2024, неділя

Кіровоградщина: грошей ЄС на гуртожиток для переселенців не вистачає

Учора, 14 липня, у приміщені Кіровоградської обласної ради відбулося засідання наглядової ради, що опікується проектом “Побудуємо майбутнє разом”, пише Перша електронна газета. 
 
У рамках цього проекту, що профінансував Європейський союз, мала розпочатись реконструкція 5-поверхового гуртожитку під житло для вимушених переселенців та капітальний ремонт дитячого навчального закладу “Світлячок” у Новгородці. Проте, роботи за проектом, профінансованим ЄС ще у березні, досі не розпочалися, а для виконання проекту не вистачає майже 10 млн грн.
713 тис євро Євросоюз інвестував у проект облаштування житла і дитячого садочку для вимушених переселенців. 13 березня був підписаний контракт, а 28 травня сесія обласної ради затвердила проект.
Згідно звіту куратора проекту Валерія Кальченка, нині на рахунку є 10 млн 300 тис грн траншу Євросоюзу і 400 тис грн з обласного бюджету. Новгородківська селищна рада ще не перерахувала 500 тис грн і 400 тис – районна рада. Основна проблема в реалізації проекту – грошей від Євросоюзу недостатньо для проведення робіт, адже проектна вартість ремонту гуртожитку склала 24 млн грн., а після перегляду проектно-кошторисної документації, змогли вийти на вартість 13 млн 300 тис грн. Дефіцит складає 9 млн 414 тис грн.  На цей рік для початку робіт коштів вистачить, а далі треба приймати політичне рішення і переглядати разом з ЄС бюджет проекту. На купівлі посуду, білизни і закупівлі меншої кількості ліжок можна зекономити до 2 млн грн. Усього буде 150 кімнат, як і передбачено у проекті ЄС. Є потреба встановити ще одну водонапірну башту, складне питання енергозабезпечення. Треба тягнути додаткові лінії до будівель – це вимога обленерго. Обленерго вимагає майже 1 млн грн додатково. Дитячий садочок вимагає будівництва блочної котельні і очисних споруд, а це – 5,5 млн грн. Вже на цьому тижні керівники проекту готові оголосити тендер, для чого наглядовій раді треба погодити проектну документацію проектної організації.
Пояснення того, чому не вистачає на будівництво гуртожитку уже отриманих грошей досить просте:
– При попередніх розрахунках, які треба було виконати у стислі терміни, була взята середня ціна за квадратний метр капітального ремонту, рекомендована Мінрегіонбудом, і помножена на площу будівель. Ця ціна по факту виявилася заниженою. Крім того, вартість ремонту складає тільки 53% суми кошторису, а інші витрати – то кошти на меблі, посуд, постільну білизну і додаткові витрати. – пояснив Валерій Кальченко.
Як пише Перша електронна, у результаті дискусії проект рішення було проголосоване членами координаційної групи. Проект найближчим часом буде презентовано громадськості. Та питання, де взяти області ще 10 млн грн для реалізації цього проекту у рамках взятих перед ЄС зобов’язань, залишилося відкритим.
Кіровоградщина: грошей ЄС на гуртожиток для переселенців не вистачає
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований