28 вересня 2024, субота

Ще одна кіровоградська бібліотека хоче перейменуватися

Кіровоградська бібліотека для юнацтва ім. О. Бойченка проводить громадське обговорення щодо перейменування бібліотеки на честь українського класика Євгена Маланюка. Інформація про це з'явилась на сайті бібліотеки, пише Гречка.
"Сучасне українське суспільство переживає етап розквіту патріотизму, формування свідомої громадянської позиції, гордості за власну національність. У цих умовах відбувається перегляд старих цінностей та ідеалів, аналіз комуністичного минулого, з'являються нові герої та антигерої. У зв'язку з вищезазначеним колектив бібліотеки вважає за доцільне перейменувати заклад та присвоїти бібліотеці ім'я Євгена Филимоновича Маланюка", – йдеться у повідомленні.
Обговорення цієї пропозиції триватиме до 28 вересня 2015 року. Бібліотека закликає кіровоградців надсилати свої зауваження та пропозиції щодо ідеї перейменування на електронну скриньку бібліотеки boichenka@lib.kr.ua або за адресою заклад: у 25006 м. Кіровоград, вул. Декабристів 6/15 Зеленіна Валентина Анатоліївна.
 
 
Результати обговорення обіцяють оприлюднити на сайті бібліотеки http://lib.kr.ua/ 5 жовтня 2015 року.
Сьогодні юнацька бібліотека носить ім'я українського письменника і діяча Олександра Максимовича Бойченка, який не має ніякого відношення до Кіровограда.
Довідка: Олександр Бойченко. Активний діяч комсомолу — секретар райкому, Київського окружкому.
В 1930—1932 роках — генеральний секретар ЦК ЛКСМУ. Бойченко обирався членом бюро ЦК ВЛКСМ, членом ЦК і кандидатом в члени Оргбюро ЦК КП(б)У. На XVI з'їзді ВКП(б) був обраний членом ЦК ВКП(б). Обирався також членом Всеукраїнського ЦВК та членом ЦВК СРСР.
Останні десять років життя був прикутий тяжкою хворобою до ліжка, працював над повістю «Молодість». «Молодість» перекладено багатьма мовами світу. За цією повістю створена п'єса «Кров'ю серця»
Помер 30 травня 1950 року у Києві. Похований на Байковому кладовищі
Євген  Маланюк (1897 – 1968) — український письменник, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик.
Щорічно до 2 лютого — дня народження Євгена Маланюка,  літератори Кіровоградщини за високохудожні твори, спрямовані на ствердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію нагороджуються літературною премією ім. Євгена Маланюка.
Ще одна кіровоградська бібліотека хоче перейменуватися
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований