19 травня 2024, неділя

У Новомиргороді пройшла Хресна хода першої в місті Української Церкви

28 серпня, у місті Новомиргород, що на Кіровоградшині, відбулася перша Хресна хода Української Автокефальної Православної Церкви. В свято Успіння Пресвятої Богородиці до сотні людей вийшли підтримати УАПЦ та її «перший вихід» за межі місцевого Будинку Культури, де протягом тривалого часу проводилися служби за браком власного приміщення. Про це Златополю повідомили у прес-службі Кіровоградської обласної організації ВО «Свобода».
До заходу долучилася місцева "Свобода". Активісти, співаючи "Україно, молюся за тебе", в першу чергу підійшли до пам’ятника Т. Г. Шевченку, де ієрей Української Автокефальної Церкви отець Степан прочитав молебень за мир в Україні. Потім колона з патріотичними піснями пройшла до будівлі  Миколаївської церкви, яка й досі є власністю Московського Патріархату. На місці, де колись стояв перший дерев’яний храм, учасники Хресної ходи помолилися за убієнних в різні епохи українців, а також світле майбутнє для Держави. Після цього всі разом заспівали «Молитву за Україну». «Провідавши» московітську церкву, учасники Хресної ходи вирушили далі, до будівлі Златопільської гімназії. Там встановили символічний хрест, а ієрей отець Степан провів освячення води.
«Цей хрест, пронесений містом та встановлений коло архітектурної і культурної пам’ятки – Златопільської гімназії, символізує прагнення громади Новомиргородщини бачити цю будівлю своїм храмом. Велична споруда, в стінах якої свого часу викладали та навчалися Микола Зеров, Григорій Грушевський, Олександр Тулуб, Володимир Винниченко та багато інших відомих українців, нині перебуває у напівзруйнованому стані. Про її реставрацію йдеться вже з 1998 року, але за цей час місцевою владою складено лише кошторис. Люди активно збирають гроші, але пожертвування простих громадян не можуть покрити всі витрати на відновлення будівлі. Прихожани УАПЦ неодноразово зверталися до районної ради Новомиргорода з проханням віддати споруду під храм, тим більше, що в певний історичний період тут уже була церква. Та минуло вже кілька сесій районної ради, але рішення підтримати єдину українську церкву в місті так і не було прийняте.
У Новомиргороді пройшла Хресна хода першої в місті Української Церкви
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований