07 травня 2024, вівторок

Андрій Шкіль: Перейменування Кіровограда на Єлісавєтґрад – це як зміна шибениці на гільйотину

Громадським активіставм вдалося взяти коментар Народного депутата України 4, 5, 6 скликань, колишнього голови "УНА-УНСО", президента фонду Дмитра Донцова, президента «Фонду українсько-європейських ініціатив», співорганізатора акції "Україна без Кучми", політв"язня Андрія Шкіля з приводу перейменування Кіровограда.
 
Декомунізація України – запізнілий, але необхідний процес деколонізації. Царська імперія плавно перетекла у комуністичну. Змінювалися переконання колонізаторів, але бажання знищити собі неподібних – об'єднувало їх. Перейменування Кіровограда на Єлісавєтґрад – це як зміна шибениці на гільйотину. Підходи різні, а результат той самий. Імперська суть назви залишає своє тавро на українському місті. Збивати комуністичні таблички для того, щоб звільнити місце для імперських є марною працею, хіба що їй втішаться у Кремлі. Колись большевики у церквах робили харчові склади. Перетворення церкви у спортзал не повертало їй сакральності, а лише змінювало табличку на вході. Повернення сакральної назви не обов'язково наповнить місто духовністю, але імперська назва є 100% гарантією його провінційної вторинності. Повернення Івано-Франківську назви Станіславів є історично справедливим, але імперська суть назви нікого не ввела в оману і жодних дискусій щодо змін назви не було. Суперечка Кіровоград чи Єлісавєтґрад не має мати місця в Україні. Із запропонованих, на мою думку, лише Улич або Златопіль є правдивою альтернативаю імперській топоніміці. 
Нагадаємо, проти назви Єлисаветград, окрім науковців, виступили група "Першого грудня", лідер гурту "Мандри", Дмитро Ярош та багато інших.
 

Андрій Шкіль: Перейменування Кіровограда на Єлісавєтґрад – це як зміна шибениці на гільйотину
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований