19 березня 2024, вівторок

Найкращий пошуково-рятувальний собака року живе у Кропивницькому (ВIДЕО)

У службi порятунку Кiровоградської областi працює найкраща пошуково-рятувальна собака України 2018 року – нiмецька вiвчарка Дерек, якiй вже 6.5 рокiв.

Про це йдеться у сюжетi Суспiльного, iнформує Златопiль.

Алiна Хрустальова тренує його з мiсячного вiку. У 2 роки вiн склав екзамен на право працювати у службi порятунку.

За словами iнструкторки-кiнологинi Алiни Хрустальової, для того, щоб навчити собаку працювати у службi порятунку, потрiбно два роки. Жiнка тренує Дерека щодня по чотири години. Взяла свого вихованця з розплiдника у Сумськiй областi:

”Згiдно родоводу, його звуть Джеронiмо Апатi Дерек. Брав участь у виставках, має оцiнку вiдмiнно – за екстер’єр”.

Пес щороку бере участь у Всеукраїнських та Мiжнародних змаганнях службових собак та проходить атестацiю. Має найвищий допуск з пошуку у природному середовищi i техногенному завалi. 2018 року, за результатами атестацiї, став найкращою пошуково-рятувальною собакою України.

Зi слiв тренерки, робота пошуково-рятувальної собаки полягає в тому, щоб у природному середовищi опрацювати складнi територiї, якi людинi важко пройти:

”Cобака це робить швидко, що економить час.. Одна собака може замiнити 20 людей, припрацьовуючи територiю значно ретельнiше нiж людина. Там, де людина може не побачити, собака вiдчує запах i знайде потерпiлого”.

Алiна Хрустальова додала, що пошуково-рятувальна собака має бути активною й завзятою але врiвноваженою, зi стiйкою нервовою системою, щоб витримувати стрес пiд час пошукових операцiй i не проявляти жодної агресiї до людини, яку знайшла:

”Має працювати, якщо, навiть, отримала травму. Має розумiти, що життя людини важливiше”.

Ранiше, за словами тренерки, у 8 рокiв пошуковi собаки йшли на пенсiю. Зараз це вiдмiнили. Якщо собака себе добре почуває вона працює стiльки, скiльки необхiдно:

”Собак, якi досягли пенсiйного вiку, привозять до Києва, i на Хрещатику їх офiцiйно проводжають на вiдпочинок, дають вiдзнаки. Вони стають пенсiонерами i отримують свiй пайок по життєво – це повага до дуже нелегкої i небезпечної працi”.

Пiсля виходу на пенсiю Дерек житиме в iнструкторки вдома. Жiнка каже, що так, зазвичай, роблять усi кiнологи, адже це не просто пес, це напарник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молода мама з Кропивницького вигулює малюкiв на роликах (ВIДЕО)

Найкращий пошуково-рятувальний собака року живе у Кропивницькому (ВIДЕО)
1 голос[ів]

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований