17 травня 2024, п’ятниця

У Кіровограді можуть не побудувати ширшого проїзду через історичну пам’ятку

Сьогодні під час засідання консультативної ради з питань культурної спадщини при Кіровоградській ОДА говорили про розширення арки на вулиці Колгоспній.
Про це пише Рідний Кіровоград.
«Питання транспортної розв’язки завжди гостро стояло у всіх містах. У планах було розробити транспортний тунель з вулиці Кропивницького до мікрорайону Новомиколаївка, але на початку майбутньої дороги побудували АТБ. Тому зараз немає іншого виходу, як розширювати арку на вулиці Колгоспній. Тим паче, що ця споруда не містить історичної цінності», – зазначив голова обласного відділення українського геральдичного товариства Віталій Кривенко. Натомість проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат історичних наук КДПУ ім. В. Винниченка Ірина Козир  зазначила, що не розуміє чому місто має жертвувати історичною пам’яткою, заради збереження чиєїсь власності.
«Оптимальний варіант для проектантів та будівельників вивести арку з переліку історичних пам’яток і тоді можна робити будь-що. Але навіщо європейській країні руйнувати свою історичну привабливість?» – наголосила  Козир.
Після невеликої дискусії, низка проектантів запропонували перевести арку з пам’ятки архітектурного значення в науково-технічну. Директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА Валентина Животовська зазначила, що у будь-якому разі потрібно виготовити облікову документацію і звернутися в Міністерство культури України, аби воно визначилося до якої пам’ятки належить арка. 
На засіданні консультативної ради було вирішено до 1 березня виготовити облікову документацію на арку і в подальшому звертатися до Міністерства культури України, аби воно визначилося чи цей об’єкт є історичною пам’яткою і якою саме.
Нагадаємо, про реконструкцію арки на вулиці Колгоспній іде мова вже давно. Це дозволило б  розблокувати транспортне навантаження на цьому відрізку дороги, але арку відносять до пам’ятки архітектури місцевого значення. 
У Кіровограді можуть не побудувати ширшого проїзду через історичну пам’ятку
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований