26 квітня 2024, п’ятниця

Розділ майна на Кіровоградщині: хто правий, а хто ні?

Вже не вперше інформаційний портал Кіровоградщини «Гречка» публікує матеріали про перебіг конфлікту, який виник довкола споживчого товариства «Річ Аскот», що входило до складу Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств. Зазвичай публікації базуються на інформації виконавчого директора «Річ Аскот» пана Олександра Жимінюка і мають на меті створити у громадськості його образ, як людини потерпілої, скривдженої та ошуканої, у якої керівництво Кіровоградської Облспоживспілки рейдерським шляхом намагається заволодіти його особистим бізнесом, а також заплямувати авторитет Облспоживспілки і її нинішнього керівництва.
Просте бажання справедливості вимагає більш об’єктивного освітлення конфлікту, доведення до загалу інформації з інших джерел, що може розвіяти різного роду чутки та ознайомити людей із реальним станом справ. Щоб зрозуміти, що відбувається навколо «Річ Аскот» бажано згадати події недалекого минулого та ближче познайомитись із самим Олександром Жимінюком як людиною, бізнесменом, найманим керівником товариства.
Споживче товариство «Річ Аскот» створене у 2006 році. Його засновниками та відповідно членами (пайовиками) стали Ігор Литвиненко, Світлана Кондратюк та Любов Проценко. О. Жимінюк зборами пайовиків був призначений виконавчим директором, тобто найманим працівником, а пайовиком (співвласником) товариства він не є і ніколи ним не був. До цього О. Жимінюк вже працював директором підприємства «Ремонтно-монтажний комбінат» та директором колективного підприємства «Прогрес-сервіс» за сумісництвом. Власником і засновником цих підприємств є Облспоживспілка. Таким чином, заяви О. Жимінюка про «мій бізнес, яким намагаються  заволодіти» звучать більш ніж абсурдно. Разом із тим, такі заяви видають його дійсне ставлення до роботи на підприємствах Облспоживспілки, як до свого особистого бізнесу, в результаті ведення якого, він значно збільшив свої статки – придбав приватний будинок у м. Кіровограді, автомобіль і інше. Облспоживспілка при цьому, не кажучи вже про невтішні результати роботи згаданих підприємств, понесла відчутні збитки. Наприклад, на підприємстві «Ремонтно-монтажний комбінат» і колективному підприємстві «Прогрес-сервіс» виявлена недостача основних засобів на загальну суму більш ніж 72 тисяч гривень, у зв’язку з чим, Облспоживспілкою було направлено в прокуратуру повідомлення про кримінальне правопорушення. Окрім того, у виробничих приміщеннях «Річ Аскот» за адресою вул. Белінська, 2в, О. Жимінюк облаштував собі «родинне гніздо» і користується цими приміщеннями у своїх інтересах без будь-якої згоди співвласників товариства. 
2 червня 2014 року  О. Жимінюк від імені «Річ Аскот» уклав договір на виконання будівельно-монтажних робіт із щойно створеним його дружиною підприємством «Трайвинг Райс». Оскільки СТ «Річ Аскот» по договору не розрахувалось, «Трайвинг Райс» звернулося до господарчого суду з позовом, розраховуючи отримати борг майном. Кримінальне провадження по вчасно виявленій афері перешкодило О. Жимінюку привласнити щонайменше 230 тисяч гривень, адже на таку суму в ході слідства виявлено завищення обсягів та вартості ремонтних робіт. 
Накінець, справжню спробу рейдерського захоплення СТ «Річ Аскот» здійснив саме О. Жимінюк, який порушуючи вимоги Статуту та без згоди членів товариства, включив у його члени своїх дружину Віру, доньку Вікторію та знайомих, які одночасно є його підлеглими. Мета – створити більшість голосів на загальних зборах. Ця незаконна більшість прийняла рішення про вихід СТ «Річ Аскот» зі складу Кіровоградської Облспоживспілки. Дії О. Жимінюка були оскаржені в суді, рішенням якого включення афільованих із Жимінюком осіб до складу пайовиків було визнане протизаконним і таким чином спроба рейдерського захоплення була припинена.
Хто в такому випадку займається рейдерством – виконавчий директор Олександр Жимінюк чи пайовики Світлана Кондратюк та Любов Проценко? Питання риторичне. Проте сам Жимінюк у засобах масової інформації презентує себе, як «незручний директор», «скривджений», «ошуканий» власник бізнесу, партнером якого нібито був очільник Кіровоградської Облспоживспілки Петро Петрушевський.
Що ж заважає Облспоживспілці звільнитися від такого керівника, адже конфлікт продовжується вже не один рік, позиції сторін чітко окреслені, а остаточного рішення все ще немає. Чи не найголовнішою причиною було те, що О. Жимінюка особисто підтримав Віктор Янукович молодший, дружбою з яким він раніше хизувався. Саме Віктор Янукович дав вказівку правоохоронним органам захистити «ображеного» шляхом відкриття кримінального провадження, його запит до Генеральної прокуратури призвів до упереджених тотальних і довготривалих перевірок, а інформація Облспоживспілки про факти кримінальних правопорушень О. Жимінюка залишилась без належної уваги. І хоч, все це не принесло Жимінюку очікуваних результатів, він отримав змогу здійснити ряд дій і запустити судову тяганину, яка не завершилась і понині.
Так чи інакше, О. Жимінюк не полишає спроб привласнити майно СТ «Річ Аскот», яке йому не належить і яким він незаконно користується. За тим же принципом, що крадій голосніше всіх волає «лови крадія» Жимінюк звинувачує керівників Облспоживспілки у всіх смертних гріхах, поширює в Інтернет-просторі брудну та неправдиву інформацію, навіть організував влітку 2014 року перед будівлею ОДА акцію протесту начебто бувших працівників Облспоживспілки, хоч жоден з її учасників ніякого відношення до споживчої кооперації не мав. 
Один з найактивніших прибічників режиму Януковича у м. Кіровограді нині виступає проти Партії Регіонів. Імітуючи боротьбу з екс-регіоналами, активно шукає прихисток в інших політичних організаціях, сподіваючись використати їх у своїх корисливих інтересах. Але рано чи пізно, по всім судовим розглядам відносно «Річ Аскот», «Ремонтно-монтажного комбінату» та «Прогрес-сервісу» будуть винесені правомірні рішення і Олександр Жимінюк буде змушений відповісти за свої дії по закону.
Розділ майна на Кіровоградщині: хто правий, а хто ні?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований