02 травня 2024, четвер

Родина військового з Кіровоградщини потребує допомоги (ФОТО)

Нiколи не можливо передбачити майбутнє, бо воно змiнюється щосекунди. Родина з Новомиргорода нiчим не вiдрiзняється вiд iнших. Батько-iнженер, мама-педагог, син закiнчив омрiяний вiйськовий iнститут, донька – третьокурсниця, майбутня лiкарка.

Все так, як планували, як хотiли, як мало бути. Але життя вносить свої корективи не запитавши, не готуючи до змiн…

Мрiя бути вiйськовим

Ще зi шкiльних рокiв Дмитро Забажан мрiяв стати вiйськовим. I коли прийшов час обирати куди вступати, обрав Вiйськовий iнститут телекомунiкацiй та iнформатизацiї при Київському полiтехi. Закiнчивши навчання, був направлений на службу до вiйськової частини.

У Дмитра з дружиною армiя на двох: вiн майор вiйськової частини, вона – служить за контраком.

АТО не оминуло Дмитра. Коли донечцi було сiм мiсяцiв його вiдправили супроводжувати вiйськовi автомобiлi зi зброєю та боєприпасами на схiд.

“Армiя –це його стихiя. Ще в дитинствi мрiяв стати генералом. Вiн живе та горить своєю професiєю”, – каже мама Дмитра Оксана Забажан.

Дiагноз, як грiм серед ясного неба

Один телефонний дзвiнок переломив життя родини на “до” та “пiсля”.

“Перед Новим Роком син став погано почуватися, почав задихатися. Перше, що спало на думку – коронавiрус. Здавши аналiзи, з’ясували, що результати не втiшнi, були поганi показники кровi”, – розповiла мама вiйськового .

Дмитро звернувся в Київський вiйськовий госпiталь. Там пройшов першi обстеження. Його направили у вiддiлення гематологiї i вже там, пiсля повного обстеження, поставили попереднiй дiагноз: мiєлодиспластичний синдром (МДС).

Пiсля цього обстеження в центрi трансплантацiї кiсткового мозку пiдтвердили дiагноз та видали довiдку, що йому потрiбна алогенна трансплантацiя кiсткового мозку (один iз видiв пересадки кiсткового мозку (вiд донора) . В Українi немає можливостi провести таку операцiю.

На сьогоднiшнiй день родина зв’язувалася iз багатьма закордонними клiнiками. Захмарнi цифри пошуку донора, проведення операцiї, реабiлiтацiї та iнше, змушують рiдних шукати знову i знову. Лiкування дороговартiсне та непiдйомне для родини Забажан, тому пропозицiї деяких клiнiк поки залишають без уваги.

Турецька клiнiка “Anadolu” виставила рахунок 126 тисяч доларiв. Обстеження, дорога, перельоти i тд затягнуть ще на кругленьку суму. Рiдна сестра може стати донором, але вiрогiднiсть лише 25%.

“Вiн добрий та життєрадiсний. Завжди усмiхнений. Нiколи не проходить повз чужої  бiди. Коронавiрус торкнувся нашої родини. Всi перехворiли, на жаль, втратили рiдну людину. Помер дiдусь Дiми, мiй батько. Син, погано почуваючи себе, приїздив до нас iз Києва та допомагав, бо всi були в лiкарнi”, – не стримуючи слiз розповiдає мама.

“Тепер я точно знаю, що таке бути щасливим”…

Кожен розумiє значення цих слiв у вiдведений для нього перiод. Кожен вчиться цiнувати i по-справжньому дорожити простими речами, коли стається бiда.

Дмитро говорить, що тепер розумiє, що значить бути щасливим:

“Це коли є сiм’я, батьки, дiти. Це простi земнi речi. Коли ти здоровий, бо без здоров’я не можливi усi життєвi радощi”.

“Ми ростили, виховували дiтей, вчили бути Людьми. Життя вносить свої корективи, в одну мить все може перевернутися з нiг на голову.Я повiрила в те, що у нас все вийде тiльки пiсля того, як ми звернулися до людей. Я зрозумiла, що разом  ми зможемо все. Вся наша родина вдячна кожному, хто поруч, хто пiдтримує морально та матерiально, добрим словом, хто дiлиться своїм досвiдом пережитого. Нас оточує велика кiлькiсть добрих людей. Я молитимуся за кожного, хто пiдтримує нас в цей важкий час”, – звертається Оксана Забажан до людей.

Усi, хто має можливiсть пiдтримати захисника України картка мами Оксани Забажан: Приват 5168 7554 5914 3174.

Телефон для зв’язку: 068 063 53 27.

Довiдково: Мiєлодиспластичний синдром (МДС) – група гетерогенних клональних захворювань, що характеризується наявнiстю цитопенiї в периферичної кровi, дисплазiї в кiстковому мозку i ризиком трансформацiї в гострий лейкоз.

МДС сьогоднi є однiєю з найскладнiших проблем гематологiї. Лише нещодавно лiкування МДС вийшло за рамки пiдтримуючої терапiї, що проводилася з метою полегшення симптомiв.

Причини МДС до кiнця не вiдомi. В основi патогенезу МДС лежить вплив факторiв на полiпотентнi стовбуровi клiтини, що приводить до появи в нiй генетичних аномалiй.

Фото надала Оксана Забажан.

Алiна КАТЕРИНЧУК.

Родина військового з Кіровоградщини потребує допомоги (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований