28 березня 2024, четвер

Як на Кіровоградщині благодійні внески у медзакладах зробити прозорими? Відповідь знайшли експерти ЛЖВ

Лікарі скаржаться на хронічне недофінансування медзакладів, а пацієнти не знають, куди витрачаються їхні благодійні внески. Як зробити благодійність у лікарнях Кіровоградщини прозорою? Відповідь на це питання шукали громадські активісти КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» за підтримки міжнародного фонду «Відродження», озвучивши її 26 лютого під час засідання Громадської пацієнтсько-лікарської ради.
Питання поборів у лікарнях неодноразово озвучувалося громадськістю, однак конкретних шляхів його вирішення ніхто не запропонував. Відстоюючи права пацієнтів це питання стало одним із пріоритетних серед учасників Громадської пацієнтсько-лікарської ради. 
– Кожен другий кіровоградець вважає медицину платною, а кожен четвертий сплачує благодійні внески до лікарняних кас. У 2013 році сума благодійних пожертв у п’яти закладах охорони здоров’я Кіровоградщини склала понад сто сорок тисяч доларів, – заявив експерт  Кіровоградської мережі ЛЖВ Володимир Бочаров-Туз, спираючись на результати єдиного незалежного дослідження стану прозорості надходжень та використання неформальних платежів, проведеного у 2013 році Інститутом аналітики та адвокації у партнерстві з Кіровоградською мережею ЛЖВ.
Пацієнти хочуть знати: куди витрачаються їхні благодійні внески, тому експерти Кіровоградської мережі ЛЖВ запропонували свій механізм:  підписати угоди про співробітництво між лікувальним закладом та благодійною організацією; видати наказ департаменту охорони здоров’я або обласної державної адміністрації «Про встановлення форм та порядку звітування благодійних організацій і лікувально-профілактичних закладів про порядок та шляхи використання благодійних пожертв»; встановити термінали з метою налагодження  системи автоматичної сплати благодійних внесків особою. 
Обговоривши з посадовцями, медиками та присутніми громадськими активістами питання благодійності у закладах охорони здоров’я, присутні підтримали пропозицію експертів Кіровоградської мережі ЛЖВ. А саме –  створити робочу групу з питань протидії явищу неформальних платежів та запровадження прозорих і підзвітних механізмів діяльності благодійних організацій на території закладів охорони здоров’я. 
\Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»
Як на Кіровоградщині благодійні внески у медзакладах зробити прозорими? Відповідь знайшли експерти ЛЖВ
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований