18 травня 2024, субота

Верховна Рада розглядатиме три варіанти назви для Кіровограда

Кіровоградський нардеп Костянтин Яриніч зареєстрував постанову «Про об'єднуюче (соборне) найменування міста Кіровоград Кіровоградської області» (реєстр. № 4312).
У постанові пропонується перейменувати Кіровоград на Свято-Єлисаветград, пише Гречка.
"1. Постанова про перейменування міста Кіровоград на Свято-Єлисавет ніколи б не була мною зареєстрована (не дивлячись на мої особисті переконання) без цілковитої підтримки місцевої громади!
Як корінний житель міста, який виріс та все життя тут працював, з усією відповідальністю засвідчую вам, що переважна більшість мешканців міста виступають за дану назву!
Чому саме ця назва? Тому що початок нашому місту дала Фортеця Святої Єлисавети – матері Іоанна Хрестителя, сестри Богородиці.
Офіційним підтвердженням цьому є висновок Інституту історії України Національної академії наук України та наукового дослідження, що здійснювалось науковою спільнотою міста Кіровограда.
Саме тому жителі мого рідного міста хочуть, щоб місто, у випадку перейменування, носило дану духовну назву.
2. Назва Свято-Єлисавет є компромісною назвою та такою, яка покликана об’єднати жителів міста.
Повірте, розкол у моєму місті на даній площині – суттєвий. І найгірше є те, що деякі з моїх колег по парламенту, які не мають жодного відношення до життя міста та не обізнані з думкою місцевої громади, починають спекулювати на даній темі, нав’язуючи назви, які жодним чином не сприймаються мешканцями.
Мабуть, думають, що такими діями вони зможуть заробити собі рейтинг на загальнонаціональному рівні.
Так чому ж запропонована мною (переважною більшістю жителів міста!) назва Свято-Єлисавет, є об’єднуючою (соборною)?
25 жовтня 2015 року Кіровоградська міська рада шостого скликання провела громадське опитування мешканців м. Кіровограда щодо перейменування міста.
Відповідно до Протоколу «Про підсумки голосування під час опитування жителів міста щодо перейменування м. Кіровограда», затвердженого територіальною міською комісією з громадського опитування, за результатами громадського опитування з 45863 голосів громадян, поданих за варіанти назви міста, найбільшу кількість, а саме 35153 голоса (76,6%) було віддано за назву «Єлисаветград».
На другому місці за результатами громадського опитування із значно меншою кількістю голосів опинилася назва «Інгульськ» – 4302 голоси (9,3%), на третьому – «Златопіль» (3509 голосів або 7,6 %), на четвертому – «Кропивницький» – 1281 (2,8 %).
В той же час, не зважаючи на мої власні переконання, вимушений відмітити, що назва «Єлисаветград», яка користується підтримкою переважної більшості жителів Кіровограду, що підтверджується в тому числі результатами соціологічного опитування, проведеного Центрально-українською соціологічною лабораторією в серпні 2015 року (назву «Єлисаветград» обрали 40,2% респондентів, «Златопіль» – 5,0%, «Інгульськ» – 3,3%), у деяких політичних та громадських діячів асоціюється з іменем російської імператриці Єлизавети Петрівни.
Саме тому, з метою унеможливлення будь-яких штучно створених спекуляцій з приводу можливого присвоєння місту назви, яке є похідним від імені російської імператриці, та відстоювання волевиявлення переважної більшості жителів Кіровограда щодо повернення місту історичної духовної назви, до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народних депутатів України з відкритим листом звернулися 105 Кіровоградських громадських організацій з пропозицією підтримати об’єднуючу, компромісну назву міста Свято-Єлисавет!", – пояснює свою позицію у Фейсбуці Яриніч.
Нагадаємо, зараз в Верховній Раді зареєстровано ще дві постанови: одна щодо перейменування міста наІнгульськ, інша – наКропивницький.
Верховна Рада розглядатиме три варіанти назви для Кіровограда
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований