22 вересня 2024, неділя

Як в селі на Кіровоградщині боряться з африканською чумою свиней (ФОТО)

Село Войнівку Олександрійського району Кіровоградської області обнесли дезбар'єрами, а господар хворих свиней просить вибачення у своїх односельчан. Про це із зони спалаху африканської чуми свиней пише Моя Олександрія.
На в'їзді в Войнівку – контрольний пункт ветеринарної служби нагадує, що тривожна межа перейдена. Тут, вперше в Кіровоградській області, виявлено спалах африканської чуми свиней позавчора, 16 березня.
Навколо населеного пункту встановили чотири дезбар'єра. На пропускних пунктах цілодобово чергують ветлікарі, дезінфекціоніст, поліція і рятувальники.
В'їхати в Войнівку можна вільно. Автомобілі перевіряють на виїзді. Оглядають багажник і миють дезрозчином колеса і дно. За вчорашній день пройшло 349 машин.
Приватна ферма Григорія Підгорного, що оголошена неблагополучною зоною, знаходиться за три кілометри від села. За словами ветлікарів, таке віддалення врятувало войнівських свинок від поголовного знищення.
Безпосередньо до ферми прохід заборонено, це нульовий рубіж. Видно будівлю, де містилися заражені тварини. На сьогоднішній день свиней Підгірного умертвили за допомогою ін'єкції і спалили. Працюють трактори, які знімають верхній шар грунту.
[widgetkit id=1197]
78-річний Григорій Підгорний, власник нещасливої ​​ферми, підраховує збитки. П'ятнадцять голів померло і чотирнадцять – умертвили. Плюс вивозять і спалюють корми. За підрахунками господаря, збиток складає 650 тисяч гривень. Просить передати привіт прем'єр-міністру: "Передайте привіт Яценюку, чекаю компенсації". Але в компенсацію не вірить. (Та й суму явно завищив).
На думку Підгорного, свині заразилися від диких родичів. У фермера є версія, що одна зі свинок не встояла перед лісовим красенем. "Жінки є жінки", – своєрідно жартує Підгорний. Втім, ветеринари вважають інакше – Підгорний годував своїх вихованців кукурудзою, зібраної з поля, де ходили кабани.
Фермер щиро просить вибачення у своїх односельчан, яким довелося зарізати поросят. Каже: "Це через мене, нехай не ображаються". Начальник районної ветмедицини Станіслав Лумянік попереджає, що надалі на цьому місці розводити худобу заборонено. Фермер погоджується.
На виході з неблагополучної зони присутнім обробляють взуття.
Щодо домашніх свиней, то войнівцям запропонували два варіанти: або зарізати для власного вживання, або централізовано здати на м'ясокомбінат. Селяни вибрали перше.
Як в селі на Кіровоградщині боряться з африканською чумою свиней (ФОТО)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований