25 квітня 2024, четвер

Багато статистики та мінімум журналістської роботи. Тема вакцинації в медіапросторі Кіровоградщини

Тема коронавірусу та все, що з нею пов’язано, вже давно стала цілком буденною для українських ЗМІ. Якщо на початку пандемії чи не кожна друга новина в регіональних медіа була присвячена цій хворобі, то вже зараз про COVID-19 журналісти згадують хіба у вигляді статистичних звітностей. 

Подібне прохолодне відношення ЗМІ можна спостерігати й до кампанії вакцинації, яка потроху переходить із розряду «цікаво» в «буденно». Тим не менш, поява на просторах України вакцини нового виробника чи відкриття пунктів масової вакцинації все ще привертають увагу читачів. Чим власне й користуються медіа, продукуючи новину на дану тематику. Тим паче, що сезон літніх відпусток вже офіційно стартував, а не імунізувавшись від коронавірусу за кордон особливо не поїздиш. 

Саме наявність тематики вакцинації в новинах медіа Кіровоградщини ми досліджували у червні. Моніторингом було охоплено 376 новинних матеріалів, опублікованих в онлайн-медіа «Гречка», «Точка доступу», «CBN», «Dozor» і «Без купюр» з 7 по 11 червня. Загалом за цей час на сторінках згаданих ЗМІ вийшло 21 новина на тему вакцинації, що складає 5,6% від загального числа виданих текстів.  Найбільше на дану тему писало видання “Без купюр” – 7 новин, ще по 5 опублікували “Точка доступу” та “CBN”. А один з медіапорталів під час моніторингового періоду взагалі проігнорував тему вакцинації.

Новини та статистика

Майже чверть від виявлених новин, що стосуються процесу вакцинації населення від коронавірусу, були, по суті, звичайними статистичними звітами, які чи не щодня готують міські та обласні ради. Журналістської роботи у таких новинах небагато, однак популярністю такі матеріали все одно користуються. І це не дивно, адже враховуючи поступовий спад захворюваності, населення почало більш активніше цікавитись можливістю щепитися.

Ще понад половина від загальної кількості матеріалів – «ковідно-вакцинні новини». Теми найрізноманітніші: отримання областю чергової партії вакцини різних виробників, анонси-запрошення на повторну імунізацію від медиків, звітні виступи чиновників, відповідальних за охорону здоров’я, в регіоні та обласному центрі.  

Допомагає збільшити кількість переглядів подібних новин не лише зрозуміла пересторога за власне здоров’я, а й сезон літніх поїздок за кордон. Як відомо, з 1 липня на території Євросоюзу почне діяти необов’язковий, однак бажаний до використання документ – Цифровий ковідний сертифікат. Відповідна посвідка засвідчуватиме факт щеплення, негативного ПЛР-тесту або нещодавно перенесеного коронавірусу. Таким чином, європейські країни сподіваються, з одного боку, повернути туристів та не втратити хоча б цьогорічний відпускний сезон, а з іншого, уникнути ситуації з хаотичним набором правил перетину кордонів, які діяли у Європі минулого року. Враховуючи, що жителі Кіровоградщини вже давно оцінили плюси відпочинку за кордоном, новини типу відкриття пункту масової вакцинації населення чудово набирають перегляди та піднімають відвідуваність сайтів “Гречка”, “Точка доступу”, “Без купюр” та “CBN”.

Менше тексту – більше цифр

По суті, єдиним текстом, де можна було помітити журналістську роботу був матеріал видання «Гречка» – «В Україні відкриваються масові центри вакцинації: Кіровоградщина думає чи треба». Медійники не лише повідомили читачам про можливе відкриття у Кропивницькому центру масової вакцинації, а й пояснили причини зволікання з прийняттям рішення, розписали алгоритм появи таких центрів у регіонах та поділились досвідом країн світу. Цікаво, корисно і не надто перевантажено статистикою. 

Що ж до контенту інших видань, на жаль, тут над словом переважали цифри. І хоча для розуміння ситуації чітка кількість провакцинованих, звісно, важлива, однак перетворювати новину на статистичні звіти, мабуть, не варто. 

Тож, чотири з п’яти видань все ж не цурались цієї теми, надаючи читачам потрібно їм інформацію. Однак мав місце й виняток – видання «Dozor». За моніторинговий період журналісти даного інформаційного порталі не опублікували жодного матеріалу, який би стосувався вакцинації. Ба більше, видання взагалі проігнорувала тему пандемії коронавірусу. Хоча, варто відзначити, в подальшому інформація подібного змісту не раз з’являлась на сайті, тож, скоріш за все, мова не йде про принципову позицію редакції, а, скоріше, про звичайний збіг обставин. 

Резюмуючи, зауважимо: топові ЗМІ Кіровоградщини досить зважено підходять до підбору контенту та намагаються віднаходити баланс між популярним та корисним. При цьому, інколи банальний брак співробітників заважає готувати дійсно грунтовні аналітичні чи оглядові матеріали на ту чи іншу тематику. Як би там не було, журналісти, у більшості своїй, не намагаються маніпулювати суспільною думкою, подаючи на суд публіки максимально чисту інформацію без домішок суб’єктивізму, принаймні, при роботі з такою суспільно важливою темою як вакцинація. 

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.  

Багато статистики та мінімум журналістської роботи. Тема вакцинації в медіапросторі Кіровоградщини
1 голос[ів]

Доставка квітів у Кропивницькому