27 квітня 2024, субота

Чим запам’яталась 19-та сесія Кропивницької міськради?

Чергова, 19-та сесія Кропивницької міської ради видалась напрочуд цікавою, адже запам’яталась провокаціями, скандалами та сутичками. Депутати сперечались як через земельні, так і через ідеологічні питання. Отже, про все по черзі.

Почалося засідання з оголошення про створення нової депутатської групи. Як і прогнозувалося, депутати, які раніше входили до складу фракції “Опозиційний блок”, створили депутатську групу «Опозиційна платформа «За життя». Це один із наслідків останніх двох виборчих кампаній, в результаті яких партія «Опозиційний блок» розкололась.

Виступи представників громадськості, які традиційно відбуваються на початку засідання міської ради, призвели до сутички. Виступаючий, який назвався Олександром Мєдвєдєвим, закликав міську раду не вивішувати червоно-чорний прапор боротьби на адмінбудівлях, адже, на його думку, цей прапор викликає у суспільстві «різні думки». У своєму виступі Мєдвєдєв озвучив тези російської пропаганди про Степана Бандеру, які обурили депутата від ВО «Свобода» Сергія Капітонова. В результаті свободівець розірвав аркуш з промовою Мєдвєдєва і, під обурені вигуки депутатів з ОПЗЖ, виштовхав його з трибуни.

Відвідуваність сесії

На початку засідання зареєструвався 31 депутат із 42. 

Низка депутатів запізнилися і поступово дійшли на пленарне засідання ради: Віталій Бєлов, Ігор Волков, Юрій Гребенчук, Ігор Захаров, Сергій Калапа, Роман Колісниченко, Максим Линченко, Роман Розгачов, Олександр Рокожиця, Володимир Смірнов.

Водночас депутати Віталій Бєлов, Ігор Волков, Сергій Бойко, Юрій Гребенчук, Юрій Деркаченко, Роман Колісниченко, Олег Мельниченко, Роман Розгачов, Володимир Смірнов, Дмитро Терзов, Олександр Цертій, тобто майже всі опозиційні депутати, зникли із зали засідань до завершення роботи сесії.

Повністю все засідання пропустив Рафаель Санасарян, керівник фракції Радикальної партії Ляшка.

Якщо говорити про фракційну дисципліну, то не з’явився на засідання один депутат від “РПЛ”. На частині засідання були відсутні 3 позафракційних, 6 (всі) депутатів “Батьківщини”, 2 (всі) депутати «РПЛ», 2 представника “Європейської Солідарності”, 2 депутати ОПЗЖ та один представник “Самопомочі”.

«Земельний дерибан»

Більшість рішень сесії міськради знову стосувались земельних питань. Так, позафракційний депутат Михайло Демченко виступив з інформаційним запитом щодо вирішення земельних питань, нагадавши про надання земельної ділянки фактично на березі річки Сугоклеї депутату Кролевцю, виділення земельних ділянок родичам та безпосередньо голові фракції “Наш край” Вадиму Дризі, скандал навколо землі на вулиці Попова, якій змінили цільове призначення “для будівель торгівлі” на комунікаціях для екс-кандидата у депутати і багато іншого.

Завершив свій виступ Михайло Демченко подарунками голові земельної комісії Олександру Шамардіну, голові фракції “Наш край” Вадиму Дризі та секретарю міськради Андрію Табалову. Кожен з трьох депутатів отримав від Демченка збірку поезії «Жери землю» поетеси та телеведучої Олександри Гонтар.

Продовжив земельну тему керівник опозиційної фракції “Батьківщина” Олександр Цертій. Він запропонував створити інформаційну картку, яка мала додаватись до кожного проекту рішення. В ній містилась би інформація про найменування юридичної або фізичної особи-заявника, дата надходження заяви, дата та результати розгляду ініціативи земельною комісією та наявність або відсутність зауважень з боку виконавчих органів (зокрема, управління містобудування й архітектури).

Ніхто із присутніх депутатів публічно не заперечив проти вказаних положень, однак голосування за його депутатський запит показало, що нинішня депутатська більшість виступила проти запровадження додаткової прозорості при розгляді земельних питань. Так, не голосували за цю ініціативу всі 7 депутатів фракції «Наш край», 5 депутатів ОПЗЖ, 3 депутата «Рідного міста», а також 2 “укропівця”, 1 “самопомічанин” та 1 “батьківщинівець” (Роман Колісниченко). Відповідно, «за» проголосували 5 депутатів “Батьківщини”, по 2 від “Свободи” та “ЄС”, по одному від “Самопомочі” та РПЛ, а також 6 позафракційних.

Приєднання селища Нового до Кропивницького

Ще одним важливим для міста питанням стало прийняття рішень про приєднання до міста селища Нового в рамках процесу децентралізації і створення об’єднаної територіальної громади. З цього питання до депутатів звернулись мешканці селища Нового на початку засідання, і закликали прискорити процес об’єднання, який, на їх думку, гальмується керівництвом селища. За всі рішення в рамках цього процесу депутати Кропивницької міськради проголосували одностайно.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація».
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

Про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

Чим запам’яталась 19-та сесія Кропивницької міськради?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому