19 травня 2024, неділя

На Олександрійщині обговорили створення територіальної громади

b2ap3_thumbnail_IMG_6696.JPGВ середу, 19 січня в селищі Пантаївка, що адміністративно входить до складу м. Олександрія, відбулися збори жителів, де було обговорено майбутнє населеного пункту в контексті закону «Про добровільне обєднання територіальних громад». Крім мешканців та селищного голови, який і представляв громаду, були присутні міський голова Олександрії Степан Цапюк, секретар міської ради Олена Богоявленська , депутати міської ради Юрій Бойко, Сергій Гриценко, Микола Смакула та депутат обласної ради Ірина Чемерис. Дивлячись на таку «різнобарвність» представників політичних сил та ідей, попередні обговорення обіцяли бути цікавими.

Спочатку виступив селищний голова Пантаївки Ігор Бульба, і саме його промова задала тон всьому подальшому обговоренню. Не має сенсу розписувати, про що говорили Олександрійські депутати та мер, адже всю суть виступів вищезазначених осіб можна вкласти в одне речення.

«Селище Пантаївка повинно адміністративно залишитись в складі Олександрії та приєднатись до неї зі створенням нової територіальної громади».

Але є одне «але» –  Пантаївка та Олександрія не мають спільних меж, а отже, відповідно до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», не можуть бути об’єднані. Тому присутні вирішили знайти вихід у зверненні до Верховної Ради України та особисто до народного депутата України та нашого земляка Анатолія Івановича Кузьменка з проханням внести зміни до закону, враховуючи специфіку на прикладі ситуації з Олександрією та Пантаївкою. За це «два в одному» рішення і проголосувала наповнена вщент зала людей.b2ap3_thumbnail_IMG_6697.JPG

Хоча не простіше було б звернутися до населених пунктів, які межують з Олександрією та Пантаївкою (а це Комінтернівська та Войнівська сільські ради) та запропонувати їм обговорити питання створення територіальних громад спільно? В подальшому разом з ними можна було б увійти до складу Олександрії спільно. Думку, схожу з такою, зазначила депутат обласної ради Ірина Чемерис.

Але селищних голів Комінтерна та Войнівки не було запрошено, та і сама атмосфера заходу була дещо конспіративною. Інформація про збори жителів селища та присутніх не озвучувалась, також не було представників від району та від Кіровоградської обласної державної адміністрації. 

Голос громади є звичайно вирішальним, навіть якщо це і попередні збори. Але  виникає запитання: чи не залишаться жителі Пантаївки біля розбитого корита? Адже заради лише однієї громади внесення змін до закону, за яким відбувається розбудова держави за новим принципом, маловірогідне. Саме тому селища, які зараз перебувають адміністративно в складі Олександрії, але не межують з містом, (а саме Димитрове та Пантаївка) мають всі шанси не потрапити не тільки в міську, а й сільські громади, що будуть утворені. Якщо так станеться, то міська рада фактично кидає напризволяще жителів двох населених пунктів, залишаючи їх в майбутньому без фінансової підтримки на соціально-економічний розвиток. 

На Олександрійщині обговорили створення територіальної громади
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований