08 травня 2024, середа

Професійні провокатори проти Єлисаветграду?

Мирна акція проти перейменування Кіровограда на Інгульськ, яка пройшла 27 грудня на площі біля міськради обласного центру, могла перерости у масові заворушення. Визначити тих, хто ініціював провокації, а кого просто використали – нескладно, достатньо лише безпристрасно вивчити факти. 

Факт перший. Після того, як стало відомо про рішення профільного парламентського комітету рекомендувати Раді перейменувати Кіровоград на Інгульськ всупереч думці місцевої громади, мешканці міста почали обговорювати у соціальних мережах можливість організації мирного громадського флеш-мобу проти цього рішення. Раніше біля 77% учасників опитування громадської думки щодо перейменування, проведеного міською радою, підтримало повернення обласному центру історичної назви Єлисаветград. 25 грудня на сторінці у “Фейсбук” одного з її противників, Ігоря Козуба, з’явився лайливий призов “розігнати” учасників акції. Після її завершення, увечері 27 грудня, на сторінці з’явився допис, у якому він стверджує, дослівно, що “може политися кров і у нашому місті”. 

Факт другий. Група людей у камуфляжі з’явилися на заздалегідь заявленому місці проведення флеш-мобу зарані, та спочатку знаходилась серед учасників акції, які потроху збиралися. За свідченнями чисельних очевидців, саме Ігор Козуб,який також був на місці, керував їхніми пересуваннями, за його вказівкою вони зайняли вигідну для фото- і телекамер позицію над зростаючим натовпом, на сходах Кіровоградської мерії. Саме Ігор Козуб тримав у руках транспарант з написом “Єлисаветград – ні”. 

Факт третій. Тільки завдяки втручанню співробітників поліції, яки відгородили групу у камуфляжі від учасників флеш-мобу, події не переросли у масову бійку. На одному з численних відео, відзнятих городянами на місці, чітко видно, як той же Козуб зіштовхує зі сходів жінку, кидається у натовп з палицею у руках, а також провокує городян викриками “Путін прийди!”. Згідно інформації від організаторів мирної акції, агресивними чоловіками до втручання міліції було зламано два мікрофони. 

Факт четвертий. Вже через лічені години після завершення подій біля кіровоградської мерії у мережі з’явилися новини із заголовками на кшталт “Прихильники Єлизаветграда виривають бойовий прапор в атошників”. В той же час, реальні учасники подій, деякі з яких справді брали участь в антитерористичній операції на сході України, під час подальших дискусій у соцмережах не змогли пояснити, що робив “бойовий прапор” на мирній акції, і чому у штовханині з боку прибічників Єлисаветграду опинилися переважно жінки, в тому числі – літні. 

Факт п’ятий. Серед учасників флеш-мобу проти назви Інгульськ були присутні учасники АТО, афганці, бойові офіцери. Зокрема, командир 40 окремого мотопіхотного батальйону Віктор Почерняєв, який прокоментував свою участь у події для журналістів безпосередньо на місці підчас подій. 

– Вони вважають, що якимось чином Праведна Свята Єлисавета (від імені якої походить назва Єлисаветград, – ред.) може бути пов’язана з Путіним або з війною… Ми теж воювали на Сході, але ми воювали не за розкол, не за те, щоб вбивати людей. Ми воювали за Україну, за її цілісність, недоторканість і збереження суверенітету. Я, звісно ж, хочу, щоб моя країна жила під жовто-блакитним прапором, але мені не байдуже, як буде називатися місто, в якому я живу. Я не хочу жити в болоті… Я раджу всім не продовжувати сутички, образи, а приєднатися до думки більшості. Тільки тоді, коли назва нашого міста зміниться на історичну, святу, буде мир і злагода, – зокрема, зазначив Почерняєв. 

Факт шостий. Громадська акція проти перейменування Кіровограда всупереч думці місцевої громади зібрала більше 2 тисяч людей. Противників повернення місту історичної назви біля 3 десятків. 

Факт сьомий. Раніше ряд місцевих ЗМІ зазначав, що в свій час Ігор Козуб був інструктором відділу пропаганди та агітації одного з райкомів комуністичної партії.

Професійні провокатори проти Єлисаветграду?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований