28 березня 2024, четвер

Яких героїв нам вшановувати?

«Є герої, яких вшановують на заході, а є герої, яких вшановують в інших частинах країни», – заявив шостий президент у інтерв’ю The Times of Israel. І дійсно, у кожного регіону України мають бути свої герої! Причому для будь-якого історичного періоду. З якого почнемо?

Згадаємо часи Русі?

По цьому періоду історії нам найбільше відомо про Великих Київських князів, наприклад Святослав Хоробрий, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, це постаті, які керували всією Руською державою, актуальні для всіх частин України.

Але ж є і певні регіональні особливості. Так, Данило Романович та Лев Данилович мали титул королів Русі та князів Галицьких, Волинських і Київських, тому їх постаті більше підходять для Заходу, тобто Галичини, Волині, Поділля і загалом Правобережжя. Відомими Чернігівськими князями були Мстислав Хоробрий, Володимир Мономах, а Чернігівщина на той час займала територію більшої частини Лівобережжя.

Козаччина?

Тут теж є постаті, які об’єднують всю Україну, такі як гетьмани Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Іван Виговський. Проте, є і регіональні відмінності, наприклад, якщо для Правобережної України героєм варто вважати гетьмана Петра Дорошенка, то для Лівобережної – Івана Мазепу.

Якщо на Півночі своїми звитягами прославився князь Костянтин Острозький, то на півдні – кошовий Запорізької Січі Іван Сірко. Якщо в Карпатах діяли опришки на чолі з Олексою Довбушем, то у Холодному Яру святили ножі гайдамаки на чолі з Максимом Залізняком.

Період національно-визвольної боротьби 1917-22 років?

Якщо для Галичини героєм буде президент ЗУНР Євген Петрушевич, для Криму – голова Курултаю Номан Челебіджіхан, для Кубані – голова Кубанської Законодавчої Ради Микола Рябовіл, то для решти України – голова Директорії УНР Симон Петлюра і гетьман Павло Скоропадський.

Якщо для Черкащини логічно вшановувати отаманів Холодного Яру братів Чучупаків, для Кривого Рогу – отамана Костя Степового, для Кропивницького – отамана Герасима Нестеренко-Орла, для Гуляйполя – Нестора Махна, то для Харкова – самостійника Миколу Міхновського.

Якщо для Одеси героєм можна назвати отамана Матвія Григорьєва, який звільняв її від білогвардійців, то для Криму – полковника Петра Болбочана, який звільняв його від більшовиків.

Чи візьмемо найсуперечливіший період нашої історії – Другу світову?

Якщо на Волині і Галичині за волю України боровся лідер УПА генерал Роман Шухевич, то на Закарпатті це був президент Карпатської України Августин Волошин, на Поліссі отаман Поліської Січі Тарас Бульба-Боровець, а на Донбасі підпільник ОУН Євген Стахів.

Тобто, кожен регіон України народив своїх борців за волю України, і кожен з них має бути гідно вшанований у себе вдома. Так дійсно можна об’єднати Україну.

Проте, на жаль, не такою є мета нинішнього зе-керівництва держави…

Яких героїв нам вшановувати?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому