06 травня 2024, понеділок

У Кіровограді місцеві депутати б’ють на сполох через ціну на газ

Сьогодні, 29 квітня, у Кіровоградському прес-клубі відбулася прес-конференція депутатів Кіровоградської міської ради, голови міської організації "Батьківщини" Романа Колісниченка та голови фракції  "Батьківщина" у міськраді Олександра Цертія, повідомляє кореспондент Златополя.
Темою зібрання стали нові ціни на газ як злочин проти України, а конкретно – постанова Кабміну про нові ціни на газ для наслення та теплогенеруючих підприємств, прийнята два дні тому
– Прийнята постанова призведе до того, що більшість українців просто опиниться за межею бідності. – переконаний Олександр Цертій. – Ця постанова нібито зменшила вартість газу, але головна небезпека полягає в тому, що скасували пільгову ціну на газ, яка діяла в опалювальний період. Зараз купувати газ за пільговою ціною люди не матимуть можливості і купуватимуть його по 6 гривень 90 копійок за кубометр. Люди просто не зможуть сплачувати комунальні послуги.
27,5% споживачів, як повідомив Олександр Цертій, згідно з даними Держстату, уже зараз мають заборгованість за комунальні послуги, за газ – 19,6%, за воду – 16%. Загалом це – 7,5 мільярдів гривень.
– З новими цінами відсоток заборгованості зростатиме в геометричній прогресії до 50 і більше, що може призвести до аварійних і небезпечних ситуацій в ЖКГ. – каже Цертій.
За словами депутата міськради, з подорожчанням газу зросте вартість і опалення – до 1200-1400 гривень за ГКалл, тобто вдвічі. 
– Звісно, власники приватних будинків будуть оформляти субсидії. – веде далі Олександр Цертій. – Фактично 3 з 4 домогосподарств оформлятимуть субсидію. Ми отримаємо ілюзорне благополуччя, адже замість того, щоб підвищувати рівень життя, 3 з 4 осіб будуть жити на дотації.
Найбільше зростання вартості газу торкнеться людей, котрі витрачають менше 200 кубометрів газу в опалювальний сезон, переконує Олександр Цертій, демонструючи власні розрахунки.
– У той же час на ринку елітної нерухомості сума витрат на придбання газу зменшиться, – демонструє Цертій зроблені розрахунки.- Так для кого робилася ця Постанова?
У депутатів Кіровоградської міськради є і рецепт яким чином уникнути комунального колапсу.
– За підсумками 2015 року "Украгазвидобування" видобув майже 20 мільярдів кубометрів газу, а населення спожило 17 мільярдів. Це доводить, що газу власного видобування для українців буде цілком достатньо. – переконаний Олександр Цертій. – При чому, собівартість складатиме близько 450 гривень. НАК "Нафтогаз" купував його за ціною близько 1500 гривень.
Голова Кіровоградської міської організації "Батьківщини" Роман Колісниченко, додав, що з наступного опалювального сезону вартість газу для населення становитиме уже 6,87 грн за кубічний метр. – – В середньому кіровоградці споживали за місяць 170 кубометрів в опалювальний період, тобто сплачували близько 612 гривень на місяць, тоді як за нового тарифу сплачуватимуть 1169,43 грн. Тобто на 557,43 копійки більше. – говорить Колісниченко.
Крім того, зазначили спікери, для теплогенеруючих підприємств вартість газу зросла в 2,3 рази.
– Для опалення 2-кімнатної квартири з централізованим опаленням, кіровоградці сплачували в середному 800 гривень. Наступний опалювальний сезон збільшить вартість опалення на 1000 гривень. – зазначив Колісниченко.- Це, по-суті, грабунок народу.
Торкнулися й стану двох теплогенеруючих підприємств міста.
– На данний момент борг наших теплогенеруючих підприємств – більше 50 мільйонів. Немає зараз сумніву, що борги будуть тільки збільшуватися і підприємства можуть опинитися на грані банкрутства, що може привести до катастрофи. Підвищення ціни на газ може привести до колапсу нашої теплосистеми.
У разі, якщо у корситувача будуть  борги, теплогенеруючі підприємства, окрім основної суми боргу, сплачуватимуть 3% річних, інфляційні витрати і судові витрати. Тобто, користувач витрачатиме значно більше, ніж заборгував.
– Не дай Бог перейти до практики, коли колектори забиратимуть майно за комунальні борги. – говорить Колісниченко. – Рівень життя населення дуже знизився, а позавчорашнє рішення Уряду просто веде до створення революційної ситуації. Сам Гройсман визнав, що 75% населення будуть змушені оформити субсидію… На сьогодні в Кіровограді субсидію оформили близько 30%. Уявіть, які будуть черги, конфлікти і скандали в райрадах. Це утопічна і катастрофічна ситуація.
Як повідомив Роман Колісниченко, перевірити, чи можна оформити субсидію, можна за телефонами у Кіровограді: 37-07-39 (Фортечна райрада), 24-07-85 (Подільська райрада)
– Партія "Батьківщина" не погоджується з політикою Уряду Гройсмана стосовно цін на газ і ми будемо добиватися відміни цього рішення. Ми починаєм збір підписів за відміну цього рішення Кабміну. Потрібно боротися. Усі, хто бажають поставити підписи, можуть звернутися за адресою офісу партії на Студентському бульварі (екс-комуністичний) 1б. 
"Батьківщина", заявили спікери під час прес-конференції, робить усе можливе, аби добитися відміни цього рішення.
У Кіровограді місцеві депутати б’ють на сполох через ціну на газ
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований