17 травня 2024, п’ятниця

Що і як насправді купує обласна рада майже за мільйон

Днями ряд інформаційних порталів поширив інформацію, що Кіровоградська обласна рада через тендер за гроші ЄС закупить меблі для себе майже за мільйон гривень. При цьому, стверджувалося, що без видимих причин було відкинуто пропозицію, більш як на 280 тисяч дешевшу. Що і як купує обласна рада та чому саме за таку суму, розбирався «Златопіль».
Як повідомляє  ГО «Верховенство права»,  21 червня 2016 року Кіровоградською обласною радою, за результатами тендеру від 6 червня 2016 було акцептовано пропозицію ТОВ «Фірма «Ортіс » на закупівлю меблів. Вартість меблів склала 941 720,00 гривень, а проведення тендеру здійснювалося завдяки фінансовій допомозі Європейського союзу.
Як повідомила нам голова тендерного комітету, керуючий справами виконавчого апарату Кіровоградської облради, Наталія Тимофієва, дійсно, такий тендер було проведено і переможцем дійсно стало ТОВ  «Фірма «Ортіс» з пропозицією в  941 720 гривень.  Однак, меблі закуповували не для того, аби «освіжити меблеву обстановку облради», як написали ряд місцевих ЗМІ, а, згідно спільного проекту з ЄС «Побудуємо майбутнє разом», для умеблювання гуртожитку для переселенців та дитячого садочку, будівництво яких закінчується зараз в Новгородці. 
– Ми вже давно працюємо над цим проектом. – пояснює Наталія Григорівна. – ЄС фінансує будівництво гуртожитку і садочку для переселенців. Цей тендер стосувався саме меблів для цих будівель. У кошторисі проекту, коли ми подавали цю заявку, окремим рядком виписано придбання меблів для уже готових приміщень, посуду, постільної білизни тощо. Зараз ми закуповуємо ліжка, тумбочки, шафи для одягу для гуртожитків і ліжечка дитячі, манежі, ігрові меблі, шафи для дитячого садка.
Як зауважила Наталія Тимофієва, оголошувався тендер на суму мільйон вісімсот тисяч гривень,  що відповідає сумі проекту.  Пропозиції на тендер подавалися ж доволі різні – починаючи від 661 тисячі і до одного мільйона 600 тисяч. Усього до облради надійшло 11 пропозицій від учасників тендеру.
Увагу активістів ГО «Верховенство права» привернув той факт, що пропозиція ТОВ «Фірма «Ортіс» була не найдешевшою серед поданих заявок: зокрема, ТОВ «Ровер ресурс» пропонувало свої послуги з умеблювання дитсадка та гуртожитку за 661 437 гривень і 64 копійки, але пропозицію було відхилено через те, що учасник не надав інформацію про судові рішення, згідно яких його представники визнані винними в порушенні професійної етики, довідку у вільній формі про відповідність пропозиції технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, а також через включення учасником в ціну пропозиції ПДВ. Громадські активісти зазначили, що в українському законодавстві немає такої норми як надання інформацію про судові рішення, згідно яких його представники визнані винними в порушенні професійної етики.
– З одинадцяти  пропозицій,  нами було допущено до оцінки лише чотири кандидати . –  зауважує Наталія Тимофієва. – Оскільки ми реалізуємо проект за кошти ЄС, ми зобов’язані проводити процедури закупівлі не лише згідно норм чинного законодавства, а й дотримуватися рекомендацій ЄС, які включають в себе і, зокрема, вимогу щодо надання інформації про порушення учасником тендеру професійної етики.  Зауважу, ТОВ «Ровер ресурс» мала невідповідність по документації одразу в трьох пунктах. Перший – це  гарантія щодо  надання учасником сертифікатів погодження на товари (мається на увазі довідка, передбачена частиною 7 розділу 3 тендерної документації). Другий – уже згадувана інформація щодо професійної етики. Третя – вартість продукції ТОВ «Ровер ресурс» була порахована з ПДВ,  а ми працюємо з усіма підрядниками і субпідрядниками без ПДВ.
Як пояснила Наталія Григорівна, сам «Ровер ресурс» визнав, що їхня документація для даного тендеру була оформлена не найкращим чином. 14 червня представниками підприємства було надіслано лист-звернення до голови тендерного комітету, в якому містився наступний абзац: «Наше товариство критично оцінює надану ним документацію та розуміє, що вона не в повному обсязі відповідає вимогам, передбаченим документацією конкурсних торгів».
– Звернення стосувалося двох пропозицій-конкурентів, що надійшли від пов’язаних між собою організацій. – коментує лист Наталія Григорівна. – Ці пропозиції були також не допущені нами до оцінки. 
Як зауважили в Кіровоградській облраді, акцептована пропозиція ТОВ «Фірма «Ортіс»  є вдвічі дешевшою, ніж передбачалося проектом. Інші пропозиції виявилися дорожчими.  Зараз готується проект договору і до 15 серпня меблі гарантовано будуть зібрані і завезені  до дитячого садочка. Сам дитячий садочок урочисто відкриють уже 1 вересня цього року.
Що і як насправді купує обласна рада майже за мільйон
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований