14 травня 2024, вівторок

Фармацевтичне лоббі і вибори на Кіровоградщині

Я завжди скептично ставлюсь до різних примарних загроз, вигаданих лікарями для викачки грошей з наших кишень. Адже для їх бізнесу вигідно збільшення кількості клієнтів, як би цинічно це не звучало: Чим більше хворих, тим більші прибутки лікарів та фармацевтів. З цієї причини фармацевтична мафія не гребує інформаційними атаками на непідготовлену психіку «клієнтів», нагнітаючи істерію і паніку, внаслідок якої зростають продажі тих чи інших препаратів.
От і цього разу мені на очі випадково потрапила стаття в газеті «Кіровоградська правда» про вакцину, завдяки якій можна уникнути раку шийки матки. 
«Протягом останнього часу на Кіровоградщині зросла кількість жінок із діагнозом рак шийки матки. Статистика невтішна: за дев’ять місяців цього року хвороба здолала півтори сотні жінок, тоді як чотирнадцять років тому їх було лише двадцять! Уберегтися від цього страшного діагнозу можливо, переконані медики, для цього достатньо зробити щеплення», – говориться в статті.
Мова йде про вакцину проти вірусу папіломи людини. Це комбінована вакцина, яка захищає від деяких видів папіломавірусів людини, що передаються статевим шляхом і використовується для профілактики раку. Віруси папіломи людини (ВПЛ) типів 16 і 18 відповідають за приблизно 70% випадків раку шийки матки в світі.
Ми цінуємо своє здоров’я, тому маємо проходити вакцинацію, щоб не захворіти на страшну хворобу. Все ніби правильно, поки не почнеш розбиратись.
Перша суперечність, з якою доводиться зіткнутись – це ціна вакцини. За словами онкогінеколога, «вартість препарату цілком доступна». Перевіряємо, скільки вона має коштувати за закупівельною ціною, і бачимо наступне: «Церварикс – 488,96 грн/доза, Гардасил – 1328 грн./доза». Для середньостатистичного українця ці цифри завеликі, однак, заради власного здоров’я, такі гроші можна накопичити, навіть, якщо врахувати аптечну націнку. Але є ще одне «але» – вакцину необхідно вводити тричі. Коли ці два нюанси відомі, стає зрозуміло, що таку вакцинацію можуть собі дозволити лише заможні українці.
А тепер – звичайна арифметика. Бюджет МОЗ України на вакцини у цьому році склав 286,7 млн. грн. Для проведення вакцинації нам необхідно закупити мінімум 12 348,5 тис. доз вакцин. Відповідно, коштів на вакцинацію має бути витрачено як мінімум у двадцять раз більше (близько 6 млрд.грн.)! Чи реально збільшувати соціальне навантаження на бюджет в умовах війни з Росією та економічної кризи? Питання риторичне…
Однак, навіть якщо уявити, що завтра в Україні настане мир і економічне зростання, наскільки доцільною є подібна програма обов’язкової вакцинації? 
На думку лікарів, вакцинуватись бажано, але не обов’язково. Відсутність вакцинації Церварикс та Гардасил, і навіть наявність папіломарусів не означає обов’язкового розвитку раку шийки матки. І навпаки: вакцинація Церварикс та Гардасил не гарантує відсутність раку шийки матки, адже розвиток раку може статись не з причин ВПЛ.
Та і з побічними діями не все так безхмарно, як лікарі намагаються показати у згаданій статті. Так, одним із серйозних наслідків може стати створення в організмі молодої жінки так званої «помилкової  вагітності» і відторгнення плоду на 3-4 місяці вагітності. Крім прямої дії, дане щеплення має надзвичайно сильний психологічний вплив. Численні викидні на пізніх місяцях створять панічний страх перед самою можливістю завагітніти…
Виходить, що необхідність такої програми є, м’яко кажучи, сумнівною.
Хто ж зацікавлений у фінансуванні подібних програм? А їх може бути декілька: це виробники та дистриб’ютори в Україні. Останні, в свою чергу, для збільшення власних прибутків, беруть «на відсоток» лікарів, які прописують «правильні» препарати своїм пацієнтам.
У 2013 році поповнення переліку обов’язкових щеплень вакцинацією проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) лобіювала Раїса Богатирьова, фігурантка гучного корупційного скандалу у вітчизняній медицині. Нагадаю, харківське підприємство “Фармстандарт-Біолік” звинуватили в тому, що його вакцина могла спричинити декілька дитячих смертей. Корупційного відтінку цій сумній історії надає той факт, що власником майже 20% акцій підприємства був Олександр Богатирьов, син колишнього міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.
Хто «агітує» нас проходити цю вакцинацію? Головний лікар онкологічного диспансеру Костянтин Яриніч. Він же – кандидат в народні депутати від Блоку Петра Порошенка у 99-му виборчому окрузі. Фото «доктора, який іде лікувати країну» у статті – аналогічне розміщеному на агітаційній продукції політика (чи заплатив він за агітацію у газеті з виборчого фонду, розбиратись не будемо). А обіцянка «сприяти прийняттю Державної програми профілактики та лікування онкологічних захворювань» міститься і в його передвиборчій програмі.
Чому ж за його участі  так активно просувається питання обов’язкової програми вакцинації? Можливо, це його особисте переконання. А можливо – він просто фінансово зацікавлений? Нетривалий пошук дав свої результати:
Дружина Яриніча – співзасновник товариства з обмеженою відповідальністю «ЯМТ», код ЄДРПОУ – 22224125, юридична адреса: м. Кіровоград, вул. Ялтинська, 1, тел. 241790, керівник Баранова Антоніна Миколаївна, співзасновник – Яриніч-Бучинська Наталія Петрівна, зареєстрована за адресою: м. Кіровоград, вул. Курортна, 8.  Види діяльності ТОВ: роздрібна торгівля фармацевтичними, медичними та ортопедичними товарами, косметичними та парфумерними товарами. Зареєстроване 30.09.1996, перереєстроване 07.03.2007.
Висновки робіть самі.
Кость Степовий
Фармацевтичне лоббі і вибори на Кіровоградщині
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований