29 березня 2024, п’ятниця

Заборгованість кропивницького “Теплоенергетика” сягає 34,5 мільйонів: як цього можна було уникнути

Як уже повідомлялося, сьогодні під час екстренного засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було прийнято рішення про заборону припинення подачі природнього газу для КП "Теплоенергетик", що ж одним із двох теплогенеруючих підприємств Кропивницького.
Як стало відомо під час екстреного засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Теплоенергетик», отримало повідомлення про можливе примусове обмеження газопостачання з 10:00 30-го листопада.
Спробувати вирішити ситуацію та домовитись з монополістами газопостачання керівництво міста планує вже цього тижня, зустрівшись з представниками підприємства та заступником профільного Міністерства.
Разом з тим, імовірно, проблему з "Теплоеннергетиком" можна було вирішити раніше, силами мсцевих депутатів. Однак, займаючись власними політичними амбіціями, депутати міськради Кропивницького проігнорували проблему.
Зокрема, під час засіданння минулої сесії міської ради лідер фракції "Батьківщина" Олександр Цертій виносив на розгляд депутатів звернення до Кабінету Міністрів України і Верховної Ради з проханням вжити невідкладних заходів щодо врегулювання ситуації з погашенням з державного бюджету заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, що вироблялась, транспортувалась та постачалась населенню, бюджетним установам та іншим споживачам, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії тарифам, що затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади.
– В ситуації з КП «Теплоенергетик» це виглядає наступним чином – в результаті невідповідності затверджених державою тарифів на теплову енергію витратам на їх виробництво у підприємства станом на 01.10.2016 року виникла заборгованість за спожитий газ в сумі 34,5 млн.грн. Не зважаючи на це, державна НАК «Нафтогаз України» ще додатково нарахувала штрафні санкції в сумі 62 млн.грн. на заборгованість за природний газ, фактично заблокувавши розрахунки підприємства з постачальниками. – зазначає Олександр Цертій.
Тоді більшість депутатів міськради Кропивницького не підтримала звернення з проханням передбачити в Державному бюджеті на 2017 рік кошти, необхідні для погашення заборгованості, що виникла з різниці в тарифах на теплову енергію, накласти на державному рівні мораторій на нарахування штрафних санкцій на таку заборгованість та внесення змін до Примірного договору про постачання природного газу виробникам теплової енергії для виробництва теплової енергії, затвердженого постановою КМУ від 29 квітня 2016 року № 357.
– Відтак, продовжуємо жити в місті з вкрай зношеною системою інженерних мереж централізованого теплопостачання, з величезними боргами теплогенеруючих підприємств, з значними обмеженнями на встановлення автономного опалення, без електронного реєстру дозволів на відключення від централізованого опалення, без єдиної концепції і стратегії подальшого існування або реконструкції системи централізованого теплопостачання, і проблеми ці з кожним днем лише загострюються. – зауважив Олександр Цертій.
Фото – Златопіль
 

Заборгованість кропивницького “Теплоенергетика” сягає 34,5 мільйонів: як цього можна було уникнути
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований