28 вересня 2024, субота

Дмитро Тоток: Кропивницький – показове місто, адже ніхто такими темпами не робить світлодіодне освітлення

Комунальне підприємство “Міськсвітло” вже має сучасні технології, які дозволяють в автоматичному режимі змінювати час ввімкнення ліхтарів, слідкувати за збоями й аварійними відключеннями на електромережах. 
Усе виводиться на екран і контролюється відповідальними працівниками. 
“За кілька хвилин на вулиці почнуть вмикатись ліхтарі. Потім мені зателефонує диспетчер і повідомить чи все працює в нормі. У мене робочий день до 17, але я вже звик до вечірніх дзвінків”, – починає розмову, дивлячись на годинник, директор комунального підприємства “Міськсвітло” Дмитро Тоток. 

А ще 4 роки тому КП працювало не над впровадженням сучасних рішень в місті, а шукало шляхи виходу з майже збанкрутілого стану. 
“Я прийшов на підприємство у 2012 році. Пройшов конкурс, співбесіди. Здається, тоді три кандидати на цю посаду претендували. Підприємство було у скрутному становищі: мало велику заборгованість по податкам, матеріалам, зарплаті. Довелось приймати підприємство в такому стані і працювати з усіма – з депутатами, з радою. Пощастило, що з 2012 року підприємство почало виконувати капітальний ремонт мереж освітлення. КП “Міськсвітло” вперше боролось за перемогу в тендері, бо підприємство займалось лише утриманням мереж. Це, мабуть, і була стратегія. Підприємство показало, що конкурентноспроможне і може братись за дороговартісні об’єкти”, – згадує Дмитро Тоток. 
Про мережі, світильники і лампи, як і про роботу підприємства, Дмитро Тоток готовий розповідати не одну годину. Причиною є не тільки ефективна робота підприємства, а й відданість цій справі як самого керівника, так і підлеглих.  
“Мені подобається ця робота. Я ніколи не працював не за спеціальністю. З 1997 року, закінчивши тодішній КІСМ, пішов працювати в "Кіровоградобленерго”. З 2012 року працюю в “Міськсвітлі”. Світильники, лампи – то моє. Я і  вночі полюбляю їздити по місту, дивитись на ліхтарі”, – говорить директор підприємства. 
Сьогодні Кропивницький має чим похизуватись. У місті не має жодної ртутної лампи, основна маса ліхтарів вже світить ощадними натрієвими лампами. Лампи накалювання нині становлять лише дев’яту частину від усіх наявних вуличних світильників, коли в інших містах їх в рази більше. Минулий рік роботи підприємства був продуктивним – місто активно переходило на світлодіодні ліхтарі, ще більш заощадні, ніж натрієві. 
“Перший експеримент зі світлодіодним освітленням у нас був у 2014 році, коли ми поставили біля кінотеатру “Зоряний” 6 світильників. Вони себе не показали, від них було недостатньо світла. У 2016 році ми знову взялись за цю роботу, вивчали продукцію заводів, які виготовляють світлодіодні ліхтарі. У травні в якості експерименту ми встановили на Великій Перспективній світильники чотирьох виробників. Визначили, що найкращі світильники місцевого “Радія” і тернопільського “Шредера”. У рамках міської програми “Світле місто” почали закупку бюджетних світильників для прилеглих вулиць і дорожчих світильників для магістралей. Сьогодні маємо реальну економію споживання електроенергії в 4 рази. Світлодіодні ліхтарі краще передають кольори, аніж жовті натрієві, дають краще освітлення”, – розповідає Дмитро Тоток. 
Перевага світлодіодів ще й в терміні експлуатації. Світильники лампового накалювання необхідно міняти кожні 3 місяці, натрієві ж служать 2-3 роки. Світлодіодні світильники мають 10 років гарантії та 25 років експлуатації. І наразі збоїв не дають. 

Минулоріч завдяки виконаним підприємством капітальних об’єктів у місті з’явилось 1300 світлодіодних точок та прокладено 41 км електромереж. По-сучасному засвітились вулиці Завадівки, Старої Балашівки, Некрасівки, Лелеківки, Кущівки, магістральні вулиці Ушакова, Садова, Верхня Пермська, а також площа Героїв Майдану та територія навколо Пам’ятника Жертвам Голодомору.

“Сьогодні в нас уже є 9 тисяч світлоточок. Коли я приймав господарство, було 6 тисяч. Із 9 тисяч маємо 1300 світлодіодних світильників, встановлених торік, з яких 300 працюють в найсучаснішому режимі димінгу (зменшення потужності світильника в залежності від часу доби – Авт.). За 4 роки ми побудували 100 км мереж ізольованим дротом. 95 % мереж монтувались на тих вулицях, де не було освітлення взагалі. Якщо глянути на інші міста України, то ми попереду всіх. Немає таких показових міст, які так швидко роблять світлодіодне освітлення”, – продовжує енергетик. 
На сьогодні в місті неосвітленими лишаються ще близько 300 вулиць. Дмитро Тоток говорить, якщо працювати такими темпами, як минулоріч, усе місто буде зі світлом вже за 5-6 років. Цього року в Кропивницькому планують встановити освітлення ще на 50 вулицях. 
Рекордні успіхи міста торік досягнули завдяки 30 працівникам підприємства. За словами Тотка, серед них лише 8 електромонтерів. Кропивницьке “Міськсвітло” активно співпрацює з колегами Одеси, Маріуполя, Полтави, Львова, запозичує їхній досвід, звертається за консультаціями. 
“У нас усі висококваліфіковані люди, які працюють вже багато років, знають свою роботу, а мережі перещупали власними руками.  Зараз ми справляємось зі своєю роботою. Замовлення на проведення робіт у місті за кошт бюджету – це дохід підприємства. Якщо до 2012 року підприємство виконувало тільки поточні ремонти і зайшло в такі борги, то ми повернемось знову в розруху. З прибутку ми платимо податки, погасили борги попередніх років. Минулого року купили собі вантажнопасажирську “Газель”. Капітальні ремонти нам дуже допомогли”, – розповідає керівник підприємства. 

Водночас, говорить Дмитро Тоток, освітлення не варто розглядати лише з практичної чи економічної точки зору. Це свого роду мистецтво, використовуючи яке можна підкреслювати виразність вулиць і будівель міста. 
“Сьогодні можна гратися з розміщенням ліхтарів, з підсвіткою.  Це приходить з досвідом. В іноземців інший підхід до освітлення – там це витвір мистецтва. Коли ми міняли ліхтарі на площі Героїв Майдану, ставили перед собою практичну задачу – освітлити і зменшити споживання електроенергії. Сьогодні я б її вже, мабуть, переробив – додав світильників, змінив їх розміщення. Але це все кошти і досить великі”, – пояснює Дмитро Тоток і додає, що містяни здебільшого теж не звертають уваги на кольори і світильники, адже їм важлива сама наявність світла, якого містяни чекають десятками літ і зустрічають зі сльозами на очах.
Поки що підприємство і надалі планує продовжувати працювати в практичному напрямку і за бюджетні кошти нести світло туди, де його немає. А за творчістю енергетиків можна спостерігати на офіційній сторінці підприємства у Фейсбуці, де публікуються фото по-сучасному освітлених вулиць і площ Кропивницького. 
Людмила Вірна
Фото – "Акула" та зі сторінки КП "Міськсвітло" у Facebook
Дмитро Тоток: Кропивницький – показове місто, адже ніхто такими темпами не робить світлодіодне освітлення
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований