28 вересня 2024, субота

В Кіровоградській ОДА розповіли про переваги госпітальних округів

Головною метою створення майбутніх госпітальних округів (ГО) є підвищення якості, доступності та швидкості надання медичної допомоги. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив директор департаменту охорони здоровя Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко, передає кореспондент «Златополя».
За словами посадовця, округи створюватимуться через обєднання медзакладів кількох районів. Відповідно до планів реформування, у кожному новоутворенні мають бути заклади, що надають практично весь спектр послуг. 
– Сьогодні пацієнт звертається до районної лікарні, а при потребі його доставляють до спеціалізованого закладу обласного рівня у Кропивницькому. Після створення округів таку допомогу мають надавати на рівні округу, – зазначив Олег Рибальченко.
Він додав, що округ матиме від 120 до 200 тисяч населення, а час доїзду до закладу не повинен перевищувати одну годину. Центру, тобто основної лікарні, як зараз, не буде. На базі нинішніх закладів створять лікарні планової допомоги та невідкладної. Вирішувати, яка чим займатиметься, будуть місцеві громади, районні адміністрації, лікарі. Керувати округами будуть спеціально створені госпітальні ради. 
Олег Рибальченко зауважив, що аналіз свідчить: найоптимальніше формувати ГО навколо міст із населенням від 40 тис. Оскільки на Кіровоградщині таких лише два – обласний центр та Олександрія – то є певні проблеми із рештою територій. Особливо західних через їх віддаленість від населених центрів і логістику. Наразі там обговорюють кілька варіантів об’єднання.  

 

– Хочу розвіяти деякі міфи щодо реформи, – сказав посадовець. – Закриття лікарень, ФАПів тощо не буде. Деякі лікарні змінять структуру, профіль, у них зявляться нові відділення, але закривати їх ніхто не збирається. 

 

Крім цього, додав він, округи нівелюватимуть межі районів, тобто люди зможуть отримувати допомогу там, де їм зручніше, а не так як зараз – лише у своєму районі.    
Скільки в області буде ГО, у департаменті не знають (припускають від 3 до 5), оскільки їхнім формуванням займаються в районах. Обласна влада, Уряд в це не втручаються: само визначеність районів – один із принципів реформи. 
Фото – Златопіль
 

В Кіровоградській ОДА розповіли про переваги госпітальних округів
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований