28 вересня 2024, субота

Профспілки Кіровоградщини просять у Гройсмана майже 25 мільйонів для гірничого комбінату

Федерація профспілок Кіровоградської області звернулася до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу непростої ситуації на Криворізькому ГЗКОРі. Про це пише Златопіль із посиланням на офіційний портал Федерації профспілок Кіровоградської області.
Як зазначається в зверненні до Глави Уряду, будівництво державного підприємства «Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд» з 1993 року призупинено в стадії 70% готовності. З того часу багато різних рішень (добудова, приватизація) проектувалось владою, але всі вони зривались.
Після припинення будівництва, державне підприємство фінансується з Державного бюджету України за бюджетною програмою «Забезпечення життєдіяльності Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд».
У 2015-2016 роках фінансування підприємства було вдвічі скорочено (23,85 млн. грн.) порівняно із 2014 роком (47,7 млн. гри.). Обмежене фінансування комбінату призвело до складної фінансової ситуації, внаслідок якої було скорочено та звільнено майже 230 працівників. Протягом трьох років працівники з 8-годинним робочим графіком працюють в умовах неповного робочого тижня (3 дні). Середньомісячна заробітна плата за 2016 рік склала 2300 гривень.
У Держбюджеті України на 2017 рік на фінансування підприємства знову передбачено 23,85 мільйона гривень при мінімальній потребі у  48,6 мільйона на оплату першочергових витрат: заробітної плати, нарахувань на заробітну плату та електроенергії.
У 2015-2016 роках підприємство постійно працювало під загрозою відключення основних об'єктів комбінату' від електропостачання.
Станом на 1 січня 2017 року на підприємстві рахується заборгованість за спожиту електроенергію в сумі 1,4 млн. гривень. Пеня та штрафні санкції за несвоєчасну оплату електроенергії – 5,2 мільйона. Енергетики в будь-який момент можуть відключити енергопостачання і зупинити підприємство. Враховуючи, що підприємство є єдиним виробником і постачальником послуг водопостачання та водовїдведення для міста Долинська з 20 тисячами населення, це може призвести до екологічної та гуманітарної катастрофи.
Зважаючи на критичність ситуації, Рада Федерації профспілок вирішила звернутись до Кабінету Міністрів України про виділення підприємству додаткового фінансування в сумі 24,75 млн. грн.. та невідкладно розглянути питання подальшої його долі. – зазначається в зверненні.

Ілюстрація – profspilka.kiev.ua 

Профспілки Кіровоградщини просять у Гройсмана майже 25 мільйонів для гірничого комбінату
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований