19 травня 2024, неділя

У Кропивницькому може вдвічі вирости тариф на послуги ЖЕО

Середній тариф на житлово-комунальні послуги в багатоповерхівках, що обслуговуються житлово-експлуатаційними організаціями, може зрости майже вдвічі. Про це у коментарі УНН-Центр розповів начальник управління економіки міськради Кропивницького Андрій Паливода, інформує Златопіль.
ЖЕО Кропивницького подали розрахунки нових тарифів на послуги. У разі затвердження цих розрахунків середній тариф по місту може зрости з 1,77 грн/кв.м до 3,1 грн/кв.м.
Підвищення тарифів на послуги ЖКГ керівники ЖЕО анонсували під час своїх звітів. Причиною для зміни тарифів стало зростання розміру мінімальної заробітної плати, вартості електроенергії, а також очікування зростання вартості вивезення твердих побутових відходів та обслуговування ліфтів.
Як розповів Андрій Паливода, подані ЖЕО розрахунки різняться між собою і залежать насмперед від кількості поверхів у будинку, наявності ліфту. Для прикладу, максимальний тариф на обслуговування п’яти-семиповерхового будинку становив 3 грн/кв.м, а може зрости до 4,6 грн.
За розрахунками, середній тариф, який залежатиме від кількості послуг, що надаються щодо утримання багатоповерхівки, для одно-двоповерхового будинку в місті становитиме 2,3 грн/кв.м, для п’яти-семиповерхового — 2,9 грн/кв.м, а для будинків від 9 поверхів — 3,7 грн/кв.м.
Цієї п’ятниці проекти рішень виконавчого комітету про затвердження нових тарифів вже оприлюднили на сайті. За 20 днів їх винесуть на голосування виконкомівців.
“Ми оприлюднили проекти рішень після аналізу поданих розрахунків, однак наразі триває обговорення цих документів. Окремі члени виконкому запрошують своїх економістів до вивчення цих тарифів. Я хочу зауважити, що управління економіки не може втручатись угосподарську діяльність підприємств, розрахунки яких перевіряються. Ми перевіряємо економічну складову, відповідність розрахунків до затвердженого на законодавчому рівні порядку формування тарифів.Тарифи, що подали ЖЕО, є економічно обгрунтованими, однак вони є плановими: базуються на існуючих тарифах та на кількості вже наданих послуг за відповідний період, хоча надалі кількість наданої послуги, наприклад, може змінитися”, – пояснює керівник управління.
Додамо, що востаннє тарифи для ЖЕО встановлювались Виконавчим комітетом міської ради у червні 2015 року, після того як ЖЕКи були реорганізовані в житлово-експлуатаційні організації.
Ілюстрація – з сайту УНН
 

У Кропивницькому може вдвічі вирости тариф на послуги ЖЕО
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований